FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podnesen istražni zahtjev u slučaju "Pivovara"

Autor: ivuc
OSIJEK,21.03. 2010.(Hina) - Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podnijelo je danas istražnom sucu osječkoga Županijskog suda istražni zahtjev protiv petero osumnjičenika u slučaju osječke tvrtke "Pivovara".

Istražni zahtjev podesen je protiv četiri osobe zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a protiv prvoosumnjičenog i zbog kaznenog djela pranja novca. Za kazneno djelo pranja novca tereti se i petoosumnjičenicu te trgovačko društvo sa sjedištem u Jelisavcu.

U istražnom zahtjevu se ne navode imena osumnjičenika i trgovačkih društava, a neslužbeno se doznaje da su za ta kaznena djela osumnjičeni direktor osječke "Pivovare" d.d. Ivan Komak (61), članovi Nadzornog odbora (NO) tvrtke, njegov sin i kćerka Ivica (37) i Andrea (35), još jedan član NO Domagoj Njegovan (40) te Komakova supruga Anica (57) i tvrtka "Kasija" iz Jelisavca.

Osnovano se sumnja da su 2009. i 2010. osumnjičeni direktor Komak i troje članova NO s namjerom da se Komaku pribavi znatna protupravna imovinska korist u dva navrata donijeli odluke o isplati predujma dividende dioničarima.

Tereti ih se da su tako postupili, iako su bili svjesni poslovnih rezultata društva i zakonom propisanih uvjeta za isplatu dividende te da je temeljem tih odluka tijekom 2009. prvoosumnjičeniku nezakonito isplaćeno više od milijun kuna (1.108.800 kn), a malim dioničarima 230.750 kuna.

Navodi se da je tijekom 2010. isplaćen predujam dividende u iznosu od 4.696.000 kuna na račun društva sa sjedištem u Jelisavcu, na koje je prvoosumnjičenik fiktivno prenio veći dio svojih dionica, dok je manji dio - 61.600 kuna - isplaćen njemu osobno, a malim dioničarima 492.600 kuna. Time je prvoosumnjičeniku pribavljena znatna imovinska korist u iznosu od 5.866.400 kuna, a malim dioničarima od 733.350 kuna.

Osnovano se sumnja da su tijekom prošle godine prvoosumnjičeni Komak i njegova petoosumnjičena supruga, kao odgovorna osoba u osumnjičenom trgovačkom društvu sa sjedištem u Jelisavcu, iako svjesni svih okolnosti nezakonitog načina pribavljanja navedenih novčanih sredstva, dijelom tog novca, odnosno s 4.938.556,82 kn u cijelosti otplatili kredit koji je Komak podigao u banci za kupovinu dionica oštećenog društva.

Trgovačko društvo "Kasija", sa sjedištem u Jelisavcu, osnovano je sumnjivo zbog stavljanja u promet nezakonito pribavljenog novca koje je počinila 57-godišnja petoosumnjičenica, kao odgovorna osoba u tom društvu.

Pritvor je zatražen protiv prvoosumnjičenika zbog opasnosti od ometanja istrage i opasnosti od ponavljanja djela, a protiv ostalih zbog opasnosti od ometanja istrage.

Radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelima zatražena je privremena mjere zabrane raspolaganja obiteljskom kućom u vlasništvu petoosumnjičenice te zabrane raspolaganja dionicama koje je prvoosumnjičenik fiktivno prenio na treće društvo.

(Hina) xivuc ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙