FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski eurozastupnik Thaler dao ostavku zbog korupcijskog skandala

Autor: lfia
LJUBLJANA, 21. ožujka 2011.(Hina) - Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Zoran Thaler u ponedjeljak je dao ostavku zbog korupcijskog skandala u koje su ga "uvukli" novinari britanskog "Sunday Timesa" koji su mu se nedavno predstavili kao lobisti nepostojeće tvrtke i ponudili plaćanje za njegove "konzultantske usluge" te s njime imali više sastanaka nudeći mu novac.

Sunday Times tvrdi da je na otpornost protiv korupcije na isti način iskušao šezdesetak zastupnika u Europskom parlamentu. List razotkriva da su na ponudu, osim Thalera, pristali austrijski eurozastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Ernst Strasser, koji je zbog pritisaka svoje Narodne stranke (OeVP) ostavku dao još u nedjelju, te europarlamentarac iz Rumunjske Adrian Severin.

Na konferenciji za novinare u Ljubljani na kojoj je govorio o okolnostima događaja zbog kojeg se odlučio na ostavku, Thaler je, kao i u nedjelju u izjavi za javnost, inzistirao na tome da je odmah shvatio da se radi o "manipulaciji", ali da se s lažnim lobistima nastavio sastajati kako bi otkrio tko iza svega stoji.

"S današnjim danom vlastitom odlukom dajem ostavku kako bi istraga mogla odvijati bez opterećenja i pritisaka. U skladu s mojim etičkim standardima, želim da se pokaže puna istina o tome tko je djelovao zakonito, a tko nezakonito", rekao je Thaler na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Britanski "Sunday Times" optužio je u nedjelju slovenskoga zastupnika u Europskom parlamentu (EP) i bivšega ministra vanjskih poslova Zorana Thalera za korupciju da je prihvatio "nedoličnu" ponudu dvoje njihovih novinara koji su mu se prije stanovitog vremena u Bruxellesu predstavili kao lobisti nepostojeće tvrtke i ponudili mu kao "konzultantu" 100.000 eura godišnje.

Thaler je u interesu njihova "klijenta" nedavno podnio amandman na jedan zakonski prijedlog, za što su mu "lobisti" obećavali novčanu nagradu.

Prema snimci razgovora snimljenih skrivenom kamerom, koju je "Sunday Times" u nedjelju objavio na Youtubeu, Thaler je na osnovi "usmenog dogovora" od navodnih lobista očekivao novac za usluge u svojstvu "parlamentarnog konzultanta". Navodno mu je za godinu dana trebalo uplatiti 100.000 eura, na jedan račun u Londonu, nakon što ispostavi "fakturu", i to u roku 14 dana što je "normalan način plaćanja", kako su ga prilikom razgovora u nekom restoranu uvjeravali lažni britanski lobisti, iskušavajući koliko je otporan na korupcijsku ponudu.

Thaler je i na konferenciji za novinare u Ljubljani inzistirao da nije učinio ništa nezakonito i da radilo o manipulaciji koju je odmah prozreo, ali ju nije prijavio kao pokušaj potkupljivanja nego je nastavio s kontaktima, želeći tako saznati "tko se krije" iza pokušaja da ga se u javnosti kompromitira. Ističe da će i istraga potvrditi kako nije kriv jer ništa s lažnim lobistima nije potpisao niti je izdao račun, te da nije imao ni namjeru uzeti novac. Također je najavio da će potpuno surađivati s istragom koja se u tom slučaju vodi u Europskom parlamentu, te istragom koju je već pokrenula slovenska državna protikorupcijska komisija s kojom je na vlastitu inicijativu u ponedjeljak imao prvi razgovor.

Zoran Thaler (49) pripada generaciji slovenskih političara koji se doživjeli nagli uspon u godinama pred raspad SFRJ. Tada je djelovao kao jedan od lidera tadašnjeg Saveza socijalističke omladine, kasnije transformirane u Liberalnu, pa u Liberalno-demokratsku stranku (LDS). U njenim najboljim godinama tu stranku je je vodio Janez Drnovšek. U jednoj od Drnovšekovih vlada bio je i ministar vanjskih poslova. Nakon višegodišnje političke pasivizacije, Thaler je zadnjim izborima izabran u Europski parlament na listi Socijalnih demokrata (SD) na koju je došao na inzistiranje predsjednika te stranke, premijera Boruta Pahora, iako Thaler nije član stranke.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙