FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ostavka veleposlanika SAD-a u Meksiku zbog WikiLeaksa

Autor: dhai
WASHINGTON / ZAGREB, 20. ožujka 2011.(Hina) - Američki veleposlanik u Meksiku podnio je ostavku nakon objave američkih diplomatskih bilješki na internetskoj stranici WikiLeaks, u kojima je kritizirao nedjelotvornost vlade u borbi protiv narko-kartela, što je razljutilo meksičkog predsjednika, izvijestio je u nedjelju američki tisak.

Carlos Pascual je prvi visoki američki diplomat koji je do sada izgubio posao zbog objave povjerljive diplomatske prepiske State Departmenta na WikiLeaksu. Na dužnosti u Meksiku bio je 19 mjeseci.

Državna tajnica Hillary Clinton, kazala je u priopćenju objavljenom u subotu navečer da je ostavku Pascuala prihvatila "s velikim žaljenjem".

"Carlos je prenio svoju odluku da se vrati u Washington na temelju njegova osobne želje da osigura snažne odnos između naših dviju zemalja i spriječi da pitanja koja je otvorio predsjednik Felipe Calderon ometu važan posao unapređenja naših bilateralnih interesa", rekla je Clinton.

Meksički predsjednik Calderon je javno kritizirao Pascuala, rekavši u intervjuu listu The Washington Post početkom ožujka, da je razljućen ocjenom veleposlanika SAD-a prema kojoj meksička vojska "izbjegava rizik" u borbi protiv narko-kartela.

Calderon je također rekao kako su diplomatske bilješke otkrile američka nastojanja da okrenu meksičke agencije jedne protiv drugih u borbi protiv droge. Calderon je tada najavio da namjerava razgovarati s predsjednikom Barackom Obama, na sastanku u Bijeloj kući 3. ožujka, o svojim teškoćama s Pascualom.

Bijela kuća i Clinton su izrazili snažnu potporu za Pascuala, veterana State Departmenta i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) s 23-godišnjim stažem.

Pascual je vodeći arhitekt američke politike prema Meksiku, a posebno najnovijih postignuća u okviru Merida inicijative, zajedničkih napora dviju susjednih zemalja u borbi protiv rastućeg nasilja vezanog uz trgovinu drogom. On je visoko cijenjen na višim razinama State Departmenta i Clinton je u priopćenju najavila da će preuzeti novu diplomatsku dužnost, navodi The Washington Post.

(Hina) xdh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙