Povjesničarka prehrane Regina Sexton kaže kako su redovnici vodili knjige koje danas pokazuju da je Patrik, slavljen jer je Irsku "oslobodio od zmija" i proširio kršćanstvo, najvjerojatnije jeo žitarice i mliječne proizvode poput kiselog mlijeka i raznih svježih i zrelih sireva.
"Možemo sa sigurnošću reći da u tim danima pretilost nije bila problem, te da je prehrana bila sezonska i umjerena, prema današnjim standardima", rekla je ta istraživačica sa sveučilišta u Corku.
Patrik je u Irsku stigao kao rob, a na putovanju iz Britanije vjerojatno mu je bilo hladno i bio je gladan pa se budući svetac vjerojatno prehranjivao kašama kuhanim na vodi poput zobene.
Drugi kulinarski specijaliteti bili su guščja jaja, med, alge, jabuke i potočarka, a od začina je imao divlji češnjak.
Jeo je ribu poput lososa, pastrve i jegulje, te svinjetinu, kao i beskvasni kruh od zobi, ječma i malo raži.
"Ironično je da danas svu tu hranu zovemo 'zdravom hranom' i posebno je skupa", kaže istraživačica.