FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 12. do ponedjeljka 14. ožujka

Autor: kgab
ZAGREB, 11. ožujka 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 12. do ponedjeljka 14. ožujka.

SUBOTA, 12. ožujka

------------------

ZAGREB - Čelnici Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) održat će konferenciju za novinare na kojoj će upoznati javnost sa zaključcima održanog sastanka, Rezolucijom HSK, budućim programima za povezivanje domovinske i izvanomovinske Hrvatske te ostalim projektima vezanim uz tu krovnu hrvatsku iseljeničku organizaciju.

BUDIMPEŠTA - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije i država kandidatkinja za punopravno članstvo u EU (tzv. Gymnich sastanku) koji će se održati u Goedoellou pored Budimpešte u Mađarskoj. Ministri će raspravljati o aktualnim događanjima u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, s naglaskom na Egipat, Libiju i Tunis, te o reviziji europske politike susjedstva, humanitarnoj i financijskoj pomoći južnom susjedstvu, kao i o bliskoistočnom mirovnom procesu u aktualnim uvjetima. Na sastanku će biti riječi i o trenutnom stanju pristupnih pregovora zemalja kandidatkinja za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

KAIRO - Izvanredni sastanak arapskih ministara vanjskih poslova na kojemu će se razmatrati kriza u Libiji. Teme sastanka bit će zaštitita libijskog naroda i okončanje krvoprolića. Arapska liga neće dopustiti izaslanicima libijskog režima sudjelovanje u radu sastanka, no na rubu skupa mogla bi s njima razgovarati kako okončati krvavu krizu. Arapska liga suspendirala je službeno libijsko izaslanstvo prosvjedujući protiv nasilja kojim je libijski vođa Moamer Gadafi odgovorio na narodne prosvjede.

BEOGRAD - U povodu osme obljetnice ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, u središtu Beograda očekuje se okupljanje građana koji će u tradicionalnoj šetnji i polaganjem cvijeća u dvorištu zgrade vlade, odati počast ubijenom premijeru. Očekuje se da će predstavnici vlasti i političkih stranaka, kao i negdašnji ministri u Đinđićevoj vladi, također odati poačast ubijenom premijeru.

NEDJELJA, 13. ožujka

--------------------

- za sada nema najavljenih događaja.

PONEDJELJAK, 14. ožujka

-----------------------

ZAGREB - Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta na čelu s izvjestiteljem EP-a za Hrvatsku Hannesom Swobodom posjetit će Hrvatski sabor i sastati se sa saborskim dužnosnicima.

ZAGREB - Završna svečanost dodjele priznanja za doprinos uspješnom nastupu Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2010 u Šangaju, Narodnoj Republici Kini, održat će se u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Tom prigodom bit će predstavljen projekt zajedničkog hrvatsko-slovenskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2012 u Yeosu u Republici Koreji.

ANKARA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će u službenom posjetu Turskoj do 15. ožujka na poziv turskog predsjednika Abdullaha Gula. Tijekom posjeta Josipović će se sastati sa svojim domaćinom Gulom i predsjednikom parlamenta Mehmetom Ali Sahinom. Također će položiti vijenac u Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka te će održati predavanja na Sveučilištu Bilkent u Ankari te na Sveučilištu Istanbul.

VARŠAVA - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić boravi u službenom posjetu Poljskoj gdje će se u ponedjeljak sastati s predsjednikom Senata Bogdanom Borusewiczom.

PARIZ - Počinje sastanak ministara vanjskih poslova G8.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙