FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gadafijeve snage u Ras Lanufu

Autor: vkla
ZAGREB/RAS LANUF, 11. ožujka 2011. (Hina) - Snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju ušle su u petak u naftnu luku Ras Lanuf na istoku zemlje i bore se za prevlast nad tim gradom, javili su u petak pobunjenici, a Gadafijev sin Seif al-Islam, kako prenose agencije, poručio je da je pobjeda "na vidiku".

Reuters je telefonski razgovarao s jednim od oporbenih boraca koji je rekao da su pobunjenici još u gradu, ali da je vidio i 150 vladinih vojnika i tri tenka.

Mohamed al-Mugrabi, glasnogovornik boraca protiv Gadafijevih snaga, izjavio je da su vladine trupe čamcima pristale u blizini hotela Fadeel u Ras Lanufu i da se upravo vode borbe.

"Oko 50 ljudi iskrcalo iz se čamaca kod Fadeela. Vode se borbe", kazao je al-Mugrabi.

Ratni zrakoplovi vladinih snaga u četvrtak su bombardirali pobunjeničke položaje u Ras Lanufu, više od 500 kilometara istočno od Gadafijevog uporišta. Pobunjenici su također javili o zračnom napadu i na Bregu, drugu naftnu luku 90 kilometara na istok.

Državna televizija je javila da je Ras Lanuf "očišćen" od pobunjenika i da se vladine snage kreću prema glavnom pobunjeničkom uporištu Bengaziju.

U trenutku kada je u Bruxellesu otvoren sastanak EU-a i NATO-a o stanju u Libiji, Seif al-Islam je pred nekoliko stotina svojih pristaša pobunjenicima poručio da "im NATO, Washington, Pariz ili London neće biti od koristi".

"Kunem vam se pred Bogom da ćemo pobijediti....pobjeda je na vidiku", rekao je al-Islam. "Poručujem našoj braći i bližnjima na istoku koji svaki dan zazivaju pomoć da dolazimo", dodao je Gadafijev sin.

Vođa Libijskog nacionalnog vijeća Mustafa Abdel Džalil, prenosi AFP, pozvao je međunarodnu zajednicu u pomoć, tvrdeći da će, u suprotnom, "Gadafi uništiti zemlju".

Posebice je zatražio uvođenje zone zabrane letenja nad Libijom.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙