FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: sjednica počela bez zahtjeva oporbe, rasprava o zadrugarstvu

Autor: rkor
ZAGREB, 11. ožujka 2011.(Hina) - Hrvatski sabor jutrošnju sjednicu nije počeo već uobičajenom stankom i zahtjevom oporbe da u sabornicu dođe predsjednica Vlade i obrati se zastupnicima, već najavljenom točkom dnevnog reda - raspravom o prijedlogu zakona o zadrugama.

Predloženim zakonom pojednostavljuje se osnivanje zadruga, definiraju se odnosi između zadruge i njenih članova, kao i glavna tijela zadruge (skupština, nadzorni odbor i upravitelj), a u cilju jačanja zadrugarstva u Hrvatskoj.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tihana Krajić kazala je kako se osnivanje zadruga pojednostavljuje jer se predviđa da pravila zadruge postanu i osnivački i temeljni akt zadruge, a što do sada nije bio slučaj.

Dodala je da su se u dosadašnjoj praksi zadrugarstva pokazali problemi u odnosima među članovima i same zadruge, a sada se propisuje da se ti odnosi definiraju temeljem pojedinačnih ugovora.

Najmanji broj osnivača zadruge povećan je s tri na sedam, a član zadruge može biti samo osoba koja neposredno sudjeluje u radu i drugim aktivnostima zadruge, a članstvo u zadruzi nije prenosivo na drugu osobu.

Zadruge se ovim zakonom želi izjednačiti s drugim subjektima na tržištu.

Hrvatska ima više od 150 godina dugu tradiciju zadrugarstva, a trenutačno je registrirano više od 2600 zadruga, koje zapošljavaju oko 4330 ljudi.

(Hina) xrkor/xvl yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙