FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: smirivanje tržišta nakon jučerašnjeg skoka

Autor: neba
ZAGREB, 10. ožujka 2011. (Hina) - Nakon jučerašnjeg snažnog skoka indeksa, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirnije trgovanje, pri čemu će u fokusu ulagača i dalje biti dionica Ine, čija je cijena jučer dosegnula rekordne razine.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks porastao je jučer 1,39 posto, na 2.258 bodova, dok je Crobex10 skočio 1,66 posto, na 1.247 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 22 milijuna kuna, što je otprilike 12 milijuna više nego dan prije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Ine, više od 4 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla 4,38 posto, na 3.810 kuna. U jednom trenutku cijena Ine dosegnula je rekordnih 3.900 kuna.

„Za jučerašnji skok indeksa ponajviše je zaslužan rast cijene dionice Ine. No, danas očekujem smirivanje domaćeg tržišta i stagnaciju indeksa, jer zasad nema na vidiku čimbenika koji bi mogli snažnije gurnuti indekse u pozitivno područje“, ističe Matko Bošković, analitičar i investicijski savjetnik u Centar banci.

Kako su mirovinski fondovi poručili da ne stoje iza tih kupnji dionica Ine, na tržištu se špekulira da se radi o nepoznatom ciparskom fondu, koji je već prije kupovao dionice hrvatske naftne kompanije.

Danas će se pratiti i vijesti vezane uz moguću ponudu Agrokora za preuzimanje 23 posto udjela u slovenskom Mercatoru od Pivovarne Laško, nakon što je jučer istekao rok za podnošenje ponuda.

U fokusu investitora mogla bi biti i današnja konferencija za novinare predstavnika 27 velikih kompanija, među kojima su Agrokor, Atlantic grupa, Viro, IGH, Tehnika i drugi. Ta skupina kompanija odlučila je dati vlastiti doprinos novom zapošljavanju i otvoriti nova radna mjesta nastavno na inicijativu Hrvatske narodne banke za nove projekte, rast izvoza i zapošljavanje, navodi se u pozivu za konferenciju.

„Zbog trenutnog psihološkog stanja na burzi, jučer ona nije značajnije reagirala na najavu HNB-a da će otpustiti bankama dodatnih 6,3 milijardi kuna iz obveznih rezervi za kreditiranje projekata u prerađivačkoj industriji i turizmu. Investitori će pratiti današnju novinsku konferenciju, a moguća je i tržišna reakcija budu li objavljeni konkretni dogovori i poslovni potezi“, ocjenjuje Bošković.

Sa svjetskih burzi, pak, ne stižu pozitivni signali. Na Wall Streetu su u srijedu, na drugu godišnjicu 'tržišta bikova', vodeći indeksi blago pali, a obujam trgovanja bio je izuzetno mršav jer se ulagači plaše korekcije cijena na niže nakon šest mjeseci brzog rasta.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno pale, jer je zbog žestokih sukoba u Libiji cijena nafte ponovno u uzlaznoj putanji, a ulagače je razočarao i veći pad japanskog gospodarstva nego što je prvotno procijenjeno.

„Sa svjetskih burzi trenutno nema poticajnih signala. Američki terminski indeksi u minusu su oko jedan posto, a i europski su indeksi jutros oslabili pod utjecajem lošijih od očekivanja japanskih i kineskih makroekonomskih pokazatelja, kao i Moody'sova snižavanja rejtinga Španjolskoj za jedan stupanj. Moguće je da se loše raspoloženje dijelom prelije i na domaće tržište“, zaključuje Bošković.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙