FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o Dinarskom luku i susjednim regijama

Autor: mbuj
ZAGREB, 9. ožujka 2011. (Hina) - Državni tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski sudjelovat će na 1. ministarskoj konferenciji o Dinarskom luku i susjednim regijama koja će se, u sklopu 11. ministarske konferencije Alpske konvencije, održati danas u Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Tom prigodom, navodi Ministarstvo, očekuje se potpisivanje Rezolucije za održivi razvoj Dinarskog luka, koju će uz Republiku Hrvatsku potpisati i predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Rezolucija se temelji na spoznaji da regija Dinarskog luka sa svojom prirodnom, kulturnom i povijesnom baštinom tvori jedinstveno područje u Europi. Kao prioriteti ovom rezolucijom prepoznati su očuvanje ekosustava planinskih područja, povezivanje alpskih i dinarskih planinskih regija, te razvoj zajedničke integrirane politike za postizanje ciljeva održivog razvoja i teritorijalne kohezije.

"Potpisivanjem ove Rezolucije, koja će predstavljati temelj za početak procesa izrade pravnog dokumenta o zaštiti i održivom razvitku dinarskog područja, države potpisnice istaknut će zajedničku odgovornost za zaštitu prirodne i kulturne baštine, te njihovo održivo gospodarenje", ističe Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Navodi kako se Konferencija o Dinarskom luku i susjednim regijama nastavlja na prethodne inicijative za unaprjeđenje postojeće regionalne suradnje s ciljem jačanja daljnjeg zajedničkog djelovanja na područjima održivog razvoja, poput zaštite okoliša, planinskih šuma, prometa, ruralnog razvoja, planinske poljoprivrede, prirodnih opasnosti, nekontroliranog urbanog širenja, energije i kulture.

Prva konvencija u svijetu o zaštiti planinskog područja obvezujuća prema međunarodnom pravu bila je Alpska konvencija, koju su 1991. godine prilikom održavanja 2. Alpske konferencije u Salzburgu potpisale Austrija, Francuska, Njemačka, Italija, Lihtenštajn i Švicarska, te Europska unija.

Stranke Konvencije, koja je stupila na snagu 1995. godine, naknadno su postali Monako i Slovenija. Alpskom je konvencijom po prvi put transnacionalno planinsko područje uzeto u obzir kao geografski kontinuitet, odnosno teritorij suočen sa zajedničkim izazovima, te ona predstavlja okvir koji određuje osnovna načela za provedbu aktivnosti i sadrži opće mjere za održivi razvoj u Alpskoj regiji, stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙