FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 9. ožujka 2011. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

SEUL - Južnokorejska vlada objavila je da je pokrenula istragu unutar svojeg konzulata u Šangaju zbog navodne veze nekoliko diplomata s istom "fatalnom ženom" koja je to iskoristila u ilegalne svrhe. Prema pisanju južnokorejskih dnevnika, tri južnokorejska diplomata sa sjedištem u Šangaju osumnjičena su da su imali istu ljubavnicu, Kineskinju, koja je iskoristila svoj utjecaj kako bi se domogla viza za kineske radnike. Žena koju je tisak prozvao "sirena iz Šangaja", dobijala je i povjerljive informacije poput brojeva mobitela visokih južnokorejskih političkih dužnosnika. "Nakon što smo dobili obavijesti istražili smo tu aferu a rezultate smo prošlog mjeseca predali vladinim agencijama", kazao je dužnosnik iz premijerova ureda. Tri ministarstva iz kojih su dotični diplomati - vanjskih poslova, gospodarstva i pravosuđa - trenutno vode vlastite istrage, dodao je on. Vladu u Seulu upozorio je suprug Kineskinje koji se žalio na vrlo bliske odnose svoje supruge i diplomata. Diplomati negiraju da su s njom bili u vezi. Fotografije žene sa svakim od navodnih ljubavnika pojavile su se u srijedu u južnokorejskom tisku.

WASHINGTON - Da je dobar noćni san ključan za pohranjivanje znanja naučenih ranije u danu odavno je poznato, no nova studija pokazuje da je odrijemati prije učenja također važno za uspješno memoriranje gradiva. Dobrovoljci koji su odspavali 100 minuta prije zadaće večernjeg memoriranja, ostvarili su prosječno 20 posto bolje rezultate na testu pamćenja u usporedbi s ljudima koji su preskočili to spavanje. "To stvarno izgleda kao prvi dokaz koji ukazuje na aktivnu korist od sna. Jednostavno nije dovoljno spavati nakon učenja. Ispada da također trebate spavati prije učenja", izjavio je koautor istraživanja Matthew Walker, profesor psihologije i neuroznanosti na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, za znanstveni internet portal LiveScience. Ranija su istraživanja pokazala da su snovi potaknuli učenje, a jedne studija sugerira da 90-minutni drijemež može pomoći kod pohrane naučenog u dugoročnu memoriju. Walkerovovim istraživanjem, objavljenim ovoga tjedna u časopisu Current Biology, utvrđeno je da je druga faza spavanja, zvana NREM-fazom, najuže povezana s poticajem učenju koje osigurava kraći san. Walker i njegove kolege angažirali su 44 mlada dobrovoljca, 27 žena i 17 muškaraca, da dođu na spavanje u laboratorij u podne. Dobili su zadaću da zapamte 100 imena i lica, a potom su testirani da se vidi koliko se dobro sjećaju imena koja idu uz određena lica. Istraživači su odvojili polovicu dobrovoljaca da odspavaju od 14:00 do 15:40 sati, uz snimanje moždanih valova dok su spavali. Druga skupina sudionika ostala je budna i bez uobičajenih dnevnih aktivnosti. U 18 sati, obje su skupine zapamtile još jedan set od 100 lica i imena, i testirano im je pamćenje. Prvi veliki nalaz je da sposobnost učenja opada kako dan prolazi, rekao je Walker. Sudionici testa koji nisu odspavali, imali su oko 12 posto lošije rezultate na večernjem testu nego na jutarnjem. Ispitanici koji su odspavali, imali su oko 10 posto bolje rezultate na večernjem testu nego na jutarnjem. Sveukupno, razlika u rezultatima između spavača i nespavača bila je oko 20 posto, rekao je Walker.

LOS ANGELES - Ankete pokazuju da mladi vozači u SAS češće telefoniraju u vožnji i da ih 30 posto šalje sms poruke dok voze, objavile su američke prometne vlasti. Anketa je objavljena nakon što je ministar prometa Ray LaHood nepažljivu vožnju nazvao "smrtonosnom epidemijom". Rezultate je objavio časopis Consumer Reports koji s ministarstvom radi na senzibiliziranju javnosti o opasnostima korištenja mobitela u vožnji. U anketi je 63 posto ispitanika mlađih od 30 godina izjavilo da su koristili mobitel u posljednjih 30 dana, a 30 posto je slalo tekstualne poruke. Stariji vozači rjeđe razgovaralu na mobitel i samo devet posto njih preko 30 godina slalo je sms poruke, pokazala je anketa

LONDON - Ljubav traje tri godine, a nakon toga parovi se uzimaju zdravo za gotovo, pokazala je nova studija, čime je opovrgnuto ranije vjerovanje da krize u vezi nastupaju nakon sedam godina. U studiji koju je naručio Warner Bros. u sklopu promocije nove romantične komedije, navodi se da je užurban život na početku 21. stoljeća doveo do bržeg raspada romantičnih veza. Među glavnim "ubojicama" strasti su debljanje partnera, škrtost, odrezani nokti na podu kupaonice i hrkanje, navodi se u studiji. Istraživanje provedeno na 2000 odraslih Britanaca koji se nalaze u stabilnim vezama, pokazalo je da veza nakon 36 mjeseci doseže razinu nakon koje slijedi samo pad. Više od dvije trećine ispitanih kazalo je da iritantne navike partnera, koje su prvih mjeseci veze podnošljive ili čak simpatične, nakon oko tri godine veze postaju nepodnošljive. Isto tako, više od polovice ispitanika reklo je da je u ranijim fazama veze održavalo seksualne odnose najmanje tri puta tjedno, dok je nakon 36 mjeseci veze taj postotak pao na svega 12 posto.

NEW YORK - Naslov najbogatijega čovjeka na svijetu Bill Gates lani nije izgubio nego ga je darovao jer je u svoju humanitarnu zakladu uplatio milijarde, kažu stručnjaci. Forbes će u srijedu objaviti popis milijardera za 2011., a na njemu će gotovo sigurno na prva tri mjesta biti Gates, investitor Warren Buffet i lanjski pobjednik meksički tajkun Carlos Slim. Njih su trojica na vrhu popisa već pet godina. Ali nadmetanja uopće ne bi bilo da suosnivač Microsofta Bill Gates nije više od trećine svoga bogatstva darovao zakladi Billa i Melinde Gates koja se bavi humanitarnim radom u području zdravstva, razvoja i američkog školstva. "To ne bi bilo nadmetanje", kaže David Lincoln, direktor globalnog ocjenjivanja u tvrtki koja se bavi istraživanjem bogatstva Wealth-X. "(Gates) bi bio u uvjerljivu vodstvu da nije otkrio filantropiju", rekao je Lincoln. Po Lincolnovim riječima, Gates trenutačno vrijedi 49 milijarda dolara, a Slim 60. Buffet, koji je također filantrop, vrijedi nekih 47 milijarda dolara. Ali da Gates nije dao novac, vrijedio bi 88 milijarda dolara, dodaje Lincoln.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙