FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U "Gavelli" komemoracija za Vjeru Žagar Nardelli

Autor: agrb
ZAGREB, 7. ožujka 2011. (Hina) - Od dramske umjetnice Vjere Žagar Nardelli, koja je preminula prošlog tjedna u 85. godini, danas su se, u nazočnosti obitelji, oprostili njezini prijatelji i obitelj na komemoraciji u "Gavelli", gdje je od osnutka tog kazališta do umirovljenja ostvarila niz zapaženih uloga.

Vjera Žagar Nardelli imala je jaku osobnost, bila je dama i gospođa što je uvijek prodiralo kroz njezine uloge, naglasila je glumica Zdenka Heršak, koja joj je bila dugogodišnja prijateljica, a nerijetko i bliska suradnica. Bila je prirodna i dobrohotna, živjela je u sreći i toleranciji s drugima, a sve to prenosila je na ostale i na svoje prijatelje, dodala je.

Redatelji su voljeli raditi s "Vjeročkom" jer nikada nije patetizirala, niti radila probleme tamo gdje nije trebalo, istaknula je Heršak.

Glumica Nada Subotić rekla je kako ju je s preminulom glumicom povezalo kazalište, no kako će ipak najviše pamtiti njihovo prijateljstvo i vrijeme u kojem su, kao mlade majke, proživljavale majčinstvo i odrastanje svoje djece.

Režiser Krešimir Dolenčić prisjetio se kako je Vjeru Žagar Nardelli prvi put u "Gavelli" gledao još dok je bio dječak, istaknuvši da su kasnije postali i prijatelji, no kako je za nju on uvijek ostao "klinac", čak i onda kada je režirao predstave u kojima je glumila.

Njezinu glumu obilježila je jednostavnost, profinjenost i humor, naglasio je glumac Pero Kvrgić, podsjetivši da je ona odigrala 80-tak uloga, od klasike do modernog kazališta.

Napomenuvši da je Vjera Žagar Nardelli bila i iznimno duhovita osoba, glumac Boris Miholjević je prepričao nekoliko anegdota iz njezine dugogodišnje karijere.

Na komemoraciji su prikazani isječci iz predstava, filmova i televizijskih serija u kojima je glumila, a nazočni su je, posljednji put u njezinom kazalištu, ispratili dugotrajnim pljeskom.

Vjera Žagar Nardelli rođena je 1927. u Zagrebu, gdje je 1947. diplomirala na Zemaljskoj glumačkoj školi. Njezini umjetnički početci vezani su uz dubrovački teatar, gdje je djelovala od 1947. do 1949., nakon čega je četiri godine bila u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, odakle je otišla u Zagrebačko dramsko kazalište, današnju "Gavellu".

Od pedesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća ostvarila je brojne zapažene uloge, od predstava "U logoru", "Ljubav četvorice pukovnika" i "Krvava svadba" do novijih "Dundo Maroja", "Važno je zvati se Ernest" i "Velike magija". Glumila je, među ostalim, u predstavama nastalima po ponajboljim djelima Millera, Eshila, Držića, Molierea, Shakespearea, Sofokla, Ibsena, Dostojevskog, Brechta, Čehova, Gogolja.

Posljednji ispraćaj Vjere Žagar Nardelli održat će se danas zagrebačom Krematoriju.

(Hina) xagrb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙