FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 6. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

OSIJEK - Na antivladinom prosvjedu u organizaciji facebookovaca na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića okupilo se sinoć 600-tinjak uglavnom mlađih osoba, koji su tražili prijevremene izbore, odlazak Vlade premijerke Jadranke Kosor, a tijekom prosvjeda bilo je i manjih incidenata kada su prosvjednici bacali grude na policiju, te je razbijen jedan prozor na zgradi HDZ-a. Prosvjednici su se okupili kod spomenika dr. Anti Starčeviću u 18 sati, a i ovaj put prvi im se obratio Ivan Lončar, osječki student, koji je pozvao sudionike na miran i dostojanstven skup, rekavši da će "ubrzo morati otići oni koji su Hrvatsku i njezine građane doveli na rub propasti". Nekoliko je govornika reklo kako "Glavaš čami u zatvoru, a zna se što je dao za slobodu Osijeka i Hrvatske". Na skupu se pojavio i Ivan Pernar, "začetnik facebook prosvjeda", no okupljeni prosvjednici ga nisu baš dobro primili, odnosno kada je Pernar govorio velik dio mladih je tražio da nastavi govoriti Lončar. Pernar je zajedno s nekolicinom mladića s kojima je došao, pozvao na paljenje zastave, a Lončar je kazao: "nećemo paliti zastave, već rušiti Vladu". Ispred spomenika dr. Anti Starčeviću prosvjednici su zapalili četiri svijeće "u znak naše želje da svijetlo zavlada ovim prostorima jer Slavonija i Baranja imaju na to pravo" rekao je Lončar. Okupljenima kojima se u međuvremenu prodružilo još nekoliko stotina prosvjednika, uputili su se potom prema obližnjoj zgradi HDZ-a, gdje policija nije dopustila pristup zgradi. Dio prosvjednika je na policajce bacao grude snijega, a bačena je i jedna boca. Osječki prosvjednici nisu pristali na Pernarov poziv da probiju kordon policije, a na Pernara se jedan prosvjednik i grubo obrušio. Uz pjevanje pjesama "Zovi, samo zovi" i "Inati se Slavonijo" prosvjednici su se tu zadržali 40-tak minuta, a onda su se u manjim grupama razišli po raznim dijelovima grada. Lončar je najavio da će se prosvjedi i dalje održavati. Od osječke policije se doznaje kako je tijekom prosvjeda uhićena jedna maloljetna osoba koja je bacala pirotehnička sredstva, te da je razbijen jedan prozor na zgradi HDZ-a.

SPLIT - Više stotina prosvjednika okupljenih oko Facebookove grupe „Split protiv Vlade“, skupilo se sinoć na Rivi, a zatim su mirnom šetnjom otišli najprije do Peristila i Pjace, a zatim ispred sjedišta županijskog splitsko-dalmatinskog HDZ-a, gdje su poderali jednometarski portret bivšega premijera Ive Sanadera. Nosili su državnu zastavu Republike Hrvatske i dalmatinsku zastavu te transparente s natpisima: „Ne rušimo državu, nego Vladu“, „Tek smo počeli“, te su izvikivali "svi na ulice". Ispred zgrade županijskog HDZ-a nekoliko je prosvjednika najprije pokušalo zapaliti Sanaderov portret a zatim su ga poderali, bacili na zemlju i gazili, uzvikujući psovke i pogrdne riječi. Sjedište županijskog HDZ-a osiguravali su pripadnici interventne policije. Za polusatnog boravka ispred zgrade splitsko-dalmatinskog HDZ-a prosvjednici su uzvikivali „HDZ lopovi, SDP lopovi“, „Dolje Vlada“, „Jaco odlazi“, „Hoćemo plaću!“. Prosvjednici su pročitali i zahtjeve u kojim traže raspisivanje prijevremenih izbora, transparentan popis pučanstva da bi se izbjeglo, kako je rečeno, glasovanje „mrtvih“ te ukidanje prava glasovanja za dijasporu. Također su tražili proglašenje gospodarskog pojasa (ZERP), oduzimanje nezakonito stečene imovine te manji utjecaj Crkve na politički život. Po dolasku na Peristil i Pjacu prosvjednici su se zaustavljali, te su se s razglasom u rukama izmjenjivali govornici koji su tražili "odlazak Vlade". Čuli su se i pozivi da se na referendumu glasuje protiv ulaska Hrvatske u EU, kao i kritike ulaska Hrvatske u NATO savez. Prosvjednici su se potom vratili na Rivu, gdje su se razišli, najavivši novi prosvjed za idući petak.

KOPRIVNICA - Na protuvladinom prosvjedu održanom na središnjem koprivničkom trgu sinoć u 17 sati okupilo se, prema procjeni organizatora, 400-ak prosvjednika koji su tražili ostavku Vlade, a čuli su se i povici kojima se tražilo da "s vlasti siđe i Josip Friščić". Zahtijevali su i "pravo na rad i primjerene mirovine" te besplatno školovanje. "Ovo je tek prvi u nizu prosvjeda koje organiziramo, a sastajat ćemo se na istome mjestu svake subote, sve dok Vlada Jadranke Kosor ne odstupi s položaja ili ne odredi točan datum parlamentarnih izbora", izjavio je Tomislav Baratković, jedan od organizatora prosvjeda. Dodao je da će prema budućoj Vladi biti još kritičniji. Na prosvjednom skupu nisu zabilježeni incidenti, a završio je oko 18,15 sati, kada su na središnjem koprivničkom trgu zapaljene svijeće i lampaši za, kako su naveli organizatori, Hrvatsku i sve obespravljene. Prosvjed je organizirala Nezavisna i nestranačka građanska inicijativa.

RIJEKA - Dvjestotinjak Riječana okupilo se sinoć na mirnom prosvjedu u organizaciji neformalne skupine građana "Slobodarski blok", zahtijevajući "rušenje Vlade" i, kako su rekli, "ujedinjavanje ljudi po osnovi iste socijalne svijesti". Prosvjednici su se okupili u 19 sati ispred hotela "Continental", odakle su, uz zaustavljanje ispred zgrade Poglavarstva, marširali preko Korza prema Jadranskom trgu, noseći transparente s natpisima poput: «Sloboda narodu» i «Naše je oružje solidarnost» te izvikujući parole: «SDP i HDZ lopovi», «Revolucija - jedina solucija» i «Dolje političke elite!». Neimenovani govornici na okupljanju su izjavljivali kako je demokracija koja se u Hrvatskoj " prakticira", iluzija te zatražili veći demokratski utjecaj građana na politiku, i to putem referenduma. Izrazivši nepovjerenje prema «svim političkim strankama i leaderima», izrazili su svoju viziju "idealnog društvenog poretka", u kojem bi vladala solidarnost, a građani bi se organizirali u «kvartovske skupštine», po osnovi socijalnog statusa i svijesti. Večerašnji prosvjed nije bio prijavljen policiji, jer, kako su kazali iz skupine "Slobodarski blok", "oni nama nisu prijavili uništavanje industrije, otkaze i srozavanje životnog standarda". Idući prosvjed "Slobodarskog bloka" najavljen je za utorak.

DUBROVNIK - Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Dubrovniku priopćilo je na svojim internetskim stranicama kako - nakon svih provedenih postupaka - nema osnova da protiv neke žive osobe pokrene kazneni postupak vezano za predmet "Daksa". "Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku zaprimilo je 29. studenoga 2007. kaznenu prijavu podnositelja Udruge 'Daksa 1944/1945', protiv više nepoznatih počinitelja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, koji su od 25. do 27. listopada 1944. na otoku Daksi pogubili 45 građana Dubrovnika. U prijavi je navedeno da su odluku o uhićenjima i pogubljenjima 45 građana Dubrovnika donijeli: Okružni komitet Komunističke partije Hrvatske (KPH) za Dubrovnik, zajedno sa pripadnicima Oblasnog komiteta KPH za Dalmaciju, funkcionerima Okružne OZN-e za Dubrovnik i Oblasne OZN-e za Dalmaciju. Temeljem podnesene kaznene prijave, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je zatražilo ispitivanje pred sudom svjedoka koje je predložio podnositelj prijave (svjedoci koji su u to vrijeme obnašali vojne i partijske dužnosti na području Dubrovnika i Dalmacije), a do kojih su došli kroz svoj profesionalni rad ili prikupljanja povijesne građe. Ujedno, proveden je sudski očevid na mjestu događaja te su iz masovne grobnice ekshumirani posmrtni ostatci osoba. Predloženi svjedoci su ispitani i njihovi svjedočki iskazi nisu upućivali da bi nalogodavci ili neposredni izvršitelji kaznenog djela bile sada žive osobe, temeljem čega bi se pokrenuo kazneni postupak", navodi Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku. "Nakon svih provedenih postupaka, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku nema osnova da protiv neke žive osobe pokrene kazneni postupak", zaključuje se u priopćenju ŽDO-a Dubrovnik.

ZAGREB - Nizozemski film "Među zvijezdama" Leonarda Retela Helmricha, koji je punih 12 godina u 'slamovima' Jakarte pratio život indonezijske obitelji, osvojio je nagradu Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koji je završio sinoč dodjelom nagrada u zagrebačkom "Movieplexu". "Veliki pečat" u regionalnoj konkurenciji osvojio je crnogorski film "Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota" Vladimira Perovića. Posebna priznanja međunarodnog i regionalnog žirija dobili su finski film "Život u sauni" Joonasa Berghalla i Mike Hotakainena, ruski "17. kolovoza" Alexandera Gutmana, hrvatski "Jesam li sretna" Vanje Sviličić Juranić i bugarski "Hotel Paradise" Sophie Tzavelle. "Malim pečatom" za najbolji film autora ili autorice do 30 godina starosti nagrađen je poljski film "Ugljenari" Piotra Zlotrowicza. Posebno priznanje u toj kategoriji dodijeljeno je hrvatskom filmu "Onaj kojeg nema" Darka Stankovića, što je prvi film tog učenika Gimnazije Dubrovnik. Nagrada "Movies that Matter", za film koji najbolje promiče ljudska prava, pripala je srpskom filmu "Run for Life" Mladena Matičevića o trojici etiopskih sportaša koji su, u potrazi za boljim životom, došli živjeti u Srbiju. U toj su kategoriji dodijeljena i dva posebna priznanja - američkom filmu "Vlast" Cathryn Collins i estonskom "Jama br. 8" Marianne Kaat.

ZAGREB - Mlada pjevačica Darija Kinzer predstavljat će Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu, nakon što je večeras s najviše glasova televizijskih gledatelja pobijedila u finalu natjecanja Dora pjesmom "Lahor" Borisa Đurđevića. Poslije dva mjeseca natjecanja na HRT-u u finalu Dore, uz pobjednicu koja ranije nije bila poznata hrvatskoj javnosti, nastupio je zagrebački pjevač Jacques Houdek. Darija i Jacques izveli su po tri skladbe koje su uz Borisa Đurđevića napisali Lea Dekleva i Ante Pecotić. Kada su izbrojeni glasovi žirija i publike oboje su ponovno izvesti najbolje ocijenjenu pjesmu "Lahor". Nakon druge izvedbe gledatelji su glasovanjem odlučiti da će Hrvatsku na Eurosongu predstavljati Darija Kinzer. U finalnoj emisiji Dore 2011. nastupile su i prošlogodišnje hrvatske predstavnice na Eurosongu, ženska grupa Feminnem, a Boris Novković i Petar Grašo prvi su put izveli nove pjesme umjetničkih suradnika Tončija Huljića i Gorana Bregović. Uz Tonči Huljić i Andreja Babića članica žirija bila je Severina Vučković koja je kazala da joj se svidio novi koncept Dore.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙