FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: prosvjednici poderali portret Sanadera

Autor: pgas
SPLIT, 5. ožujka 2011. (Hina) - Više stotina prosvjednika okupljenih oko Facebookove grupe „Split protiv Vlade“, skupilo se večeras na Rivi, a zatim su mirnom šetnjom otišli najprije do Peristila i Pjace, a zatim ispred sjedišta županijskog splitsko-dalmatinskog HDZ-a u Sinjskoj ulici, gdje su poderali jednometarski portret bivšega premijera Ive Sanadera.

Nosili su državnu zastavu Republike Hrvatske i dalmatinsku zastavu te transparente s natpisima: „Ne rušimo državu, nego Vladu“, „Tek smo počeli“, „Kontejner nije moja budućnost“, te su izvikivali "svi na ulice".

Ispred zgrade županijskog HDZ-a nekoliko je prosvjednika najprije pokušalo zapaliti Sanaderov portret a zatim su ga poderali, bacili na zemlju i gazili, uzvikujući pri tomu psovke i pogrdne riječi.

Sjedište županijskog HDZ-a osiguravali su pripadnici interventne policije, kojim su prosvjednici uzvikivali „Mi vas plaćamo!“, „Uhvatite lopove koji su nas pokrali!“.

Za polusatnog boravka ispred zgrade splitsko-dalmatinskog HDZ-a prosvjednici su uzvikivali „HDZ lopovi, SDP lopovi“, „Dolje Vlada“, „Jaco odlazi“, „Hoćemo plaću!“.

Tom prilikom su prosvjednici pročitali i zahtjeve u kojim traže raspisivanje prijevremenih izbora, transparentan popis pučanstva da bi se izbjeglo, kako je rečeno, glasovanje „mrtvih“ te ukidanje prava glasovanja za dijasporu. Također su tražili proglašenje gospodarskog pojasa (ZERP), zaustavljanje prodaje domaćih prirodnih resursa, oduzimanje nezakonito stečene imovine te manji utjecaj Crkve na politički život.

Po dolasku na Peristil i Pjacu prosvjednici su se zaustavljali, te su se s razglasom u rukama izmjenjivali govornici koji su tražili "odlazak Vlade". Čuli su se i pozivi da se na referendumu glasuje protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kao i kritike ulaska Hrvatske u NATO savez.

Prosvjednici su se potom vratili na Rivu, gdje su se razišli, najavivši novi prosvjed za idući petak.

Večerašnjem protuvladinom prosvjedu u Splitu pridružila se i skupina radnica splitske tvrtke „Uzor“, čiji je većinski vlasnik Bruno Orešar. Predstavnica sindikata u toj tvrtki Ljlijana Šućur je pozvala Državno odvjetništvo i policiju da provjere događanja u „Uzoru“. „Sedam mjeseci nismo dobili plaću, ali smo dobili stečajnu upraviteljicu koja nam daje otkaze“, rekla je Šućur.

(Hina) xpgas ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙