FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvor za ratni zločin nad pripadnicima HVO-a

Autor: rmav
SARAJEVO, 4. ožujka 2011. (Hina) - Sud Bosne i Hercegovine u petak je izrekao kaznu od jedanaest godina zatvora bivšem pripadniku Armije BiH Aliji Osmiću, proglasivši ga krivim za ratni zločin nad pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Bugojna.

Nepravomoćnom presudom sudsko je vijeće zaključilo kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je Osmić sudjelovao u ubojstvu pripadnika HVO-a Vlatka Kapetanovića te u zlostavljanju još nekoliko hrvatskih vojnika.

Sud je ocijenio kako je Osmić kaznena djela za koja je osuđen počinio s umišljajem.

Kao posebno otegotnu okolnost sud je proglasio činjenicu da su sve žrtve bile zarobljenici koji su morali uživati posebnu zaštitu čega je bio svjestan i Osmić.

Alija Osmić je tijeom rata u BiH bio pripadnikom vojne policije Armije BiH a ubojstvo i zlostavljanja na području Bugojna počinio je u razdoblju od srpnja 1993. do ožujka 1994. godine.

Osmić koji se branio sa slobode nije nazočio izricanju presude što mu omogućava zakon, no njegov odvjetnik Kerim Čelik novinarima je izjavio kako je njegov branjenik dostupan pravosudnim tijelima.

Sukladno kaznenom zakonu BiH za svaku kaznu zatvora dulju od pet godina automatski se određuje pritvor što je sudsko vijeće i odredilo.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙