FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV- Hrvatska u 15,30 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - Pregled događaja do 15,30 sati

BRATISLAVA- Premijerka Jadranka Kosor je izjavila je danas u Bratislavi kako nisu točne tvrdnje da je odbila doći u Hrvatski sabor na poziv opozicije i obratiti se zastupnicima vezano uz prosvjede u državi."Nije točno, oporba kao u svakoj zemlji želi Vladu prikazati u negativnom svjetlu" rekla je Kosor nakon sastanka s predsjednicom Vlade Slovačke Ivetom Radičovom, zamoljena za komentar ocjena da je odbila doći u Sabor nakon poziva opozicije zbog situacije nemira te odbila reći termin novih izbora. U parlament, kaže Kosor, nije odbila doći nego je imala unaprijed dogovorene obveze. Dodala je i da oporba želi prikazati prosvjede kao izvanredno stanje, ali u Hrvatskoj to ne postoji. Potvrdila je da se vladajuća koalicija ne želi izjasniti o točnom datumu izbora. Kad ostvarimo povijesni cilj i završimo pregovore s Europskom unijom tada ćemo se dogovoriti o datumu izbora, istaknula je Kosor i dodala da u svakoj zemlji o datumu izbora odlučuju vladajući. Istaknula je da bi izlazak na izbore u ovom trenutku značio zastoj pregovora.

ZAGREB- Isplata dividendi za 2009. i 2010. iz Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji započet će u ponedjeljak, 7. ožujka, a ukupan iznos namijenjen za isplatu dividendi za protekle dvije godine je 154,48 milijuna kuna, izvijestio je danas Tomislav Ivić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednik Upravnog odbora Fonda. Fond hrvatskih branitelja poslovao je više nego uspješno u prošloj godini, posebice ako se uzme u obzir globalna krizu koja je ostavila posljedice i na financijskom tržištu te u gospodarstvu, istaknuo je Ivić. Dividenda po udjelu iznosi 62,78 kuna, što znači da netko tko ima trideset udjela dobiva nešto manje od dvije tisuće kuna, dodao je. Krajem prošle godine imovina Fonda bila je dvije milijarde kuna i to je jedan od najjačih fondova u Hrvatskoj, vrijednost pojedinačnog udjela je skoro 800 kuna. U prošloj godini Fond je ostvario dobit od 215,8 milijuna kuna, a godinu dana ranije 247,6 milijuna.

ZAGREB- Predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga koje se zauzimaju za ostvarivanje braniteljskih prava kroz dijalog s mjerodavnim institucijama, a ne podupiru braniteljske prosvjede iako ih smatraju legalnim i legitimnim, pozdravili su na današnjoj konferenciji oslobođenje hrvatskoga branitelja Tihomira Purde, predstavili zaključke s nedavno održanoga radnog sastanka te se osvrnuli na aktualne događaje u Hrvatskoj. Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica podsjetio je da su predstavnici 17 braniteljskih i stradalničkih udruga održali 26. veljače radni sastanak koji je urodio zaključcima, među kojima je i traženje da se sankcioniraju odgovorni za propuste zbog kojih je došlo do uhićenja hrvatskih branitelja Tihomira Purde i Veljka Marića. Uz napomenu da će sa zaključcima upoznati i predsjednike Republike te Hrvatskoga sabora, te udruge a, kako je istaknuo Pšenica, priključuju im se i druge, traže i da se onemogući nadležnost Suda za ratne zločine Srbije, osnovanog za područje bivše Jugoslavije.

ZAGREB- Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić zamoljen da komentira što su još neki hrvatski branitelji na srpskim popisima, a neki od njih osuđeni u odsustvu, rekao je kako hrvatske institucije moraju to pitanje riješiti u suradnji sa srpskim institucijama. Dobra naznaka onog što će se, nadam se, i u budućnosti dogoditi je slučaj Tihomira Purde koji je završio onako kako smo i očekivali, istaknuo je Ivić. Pravda je pobijedila i srpsko tužiteljstvo je prihvatilo činjenicu da je Purdin iskaz uzet u logoru, da nema pravne utemeljenosti te je na osnovu toga povučena optužnica. Izrazio je nadu da će se isto dogoditi u većini sličnih slučajeva.

ZAGREB-Saborski klubovi podržali su danas imenovanje 11 članova Programskog vijeća HRT-a koje je predložio Odbor za medije, a najviše polemika u raspravi je ponovno izazvala uređivačka politika javne televizije oko čije se objektivnosti nisu uspjeli složiti vladajući i oporba. U raspravi o predloženoj listi kandidata za Programsko vijeće, Sunčana Glavak (HDZ) upozorila je kako su neki HRT-ovi urednici proteklih dana prešli granicu između "objektivnog informiranja i aktivnog sudjelovanja". "Svako ima pravo izraziti svoju slobodnu volju, ali se tada mora ograditi od svoje funkcije novinara ili urednika. Javna televizija treba istinito obavještavati, a ne biti utočište lažnih veličina", poručila je. Odgovorio joj je Nenad Stazić (SDP), poručivši zastupnicima da nemaju pravo uređivati i komentirati program HRT-a. "Naša je zadaća imenovati vijeće koje će izabrati ravnatelja i nadzirati zakonitost rada HRT-a, a ne komentirati uređivačku politiku", ocijenio je.

ZAGREB-Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić opovrgnuo je danas prozivke iz HDZ-a da je noćašnje prolijevanje crvene boje po HDZ-ovim stranačkim prostorijama izazvano govorom mržnje SDP-ovih čelnika, te istaknuo da se SDP ne služi govorom mržnje, već govorom oporbe koja se bori za bolji život u Hrvatskoj. "Mi govorimo o tome kako sačuvati radna mjesta, kako regulirati redovitu isplatu plaća i kako se boriti za standard građana. Zar je to govor mržnje", upitao je Linić novinare u Saboru koji su ga tražili reakciju na tvrdnje HDZ-ovaca. Svjestan je, kazao je, da njegovoj stranci građani zamjeraju nedovoljnu agresivnost i žestinu u obrani njihovih prava na kvalitetniji život u Hrvatskoj. Prema tome, dodao je, radije prihvaća ocjenu građana da bi SDP trebao biti još žešći protiv HDZ-ove vlasti, koja je, ističe, "sve ovo i uzrokovala".

ZAGREB-Policajacu Siniši Šoštariću, osumnjičenjom za teško ubojstvo 19-godišnjeg Ivana Mamića na zagrebačkom Jarunu, danas je određen jednomjesečni pritvor, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu. Zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti zločina za koji se tereti 41-godišnjem Šoštariću je jednomjesečni pritvor odredio istražni sudac Zdenko Posavec. Šoštarić je ostao pri obrani koju je iznio na policiji nakon uhićenja u utorak, četiri dana poslije ubojstva. Pred istražnim sucem je, kako se doznaje, bio vidno potresen, a izrazio je i kajanje zbog brutalnog ubojstva mladića u kojega je ispalio tri hica iz službenog pištolja. Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da se Šoštarića tereti za teško ubojstvo iz bezobzirne osvete za koje je zakonom predviđena kazna od najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora do čak 40 godina.

SPLIT-Suđenje petorici okrivljenih za željezničku nesreću u Rudinama, u kojoj je u srpnju 2009. poginulo šestero i ozlijeđeno 55 putnika, nastavljeno je na Županijskome sudu svjedočenjem četiriju svjedoka među kojima je bio i kondukter iz "vlaka smrti" Ivica Mišković. "U tunelu kod Labina Dalmatinskog strojovođa i ja smo osjetili čudan miris. Strojovođa je pokušao kočiti, ali nije uspio. Vlak je sve više ubrzavao. U prvom vagonu su počeli ispadati putnički koferi. Otišao sam na kraj prvog vagona i tamo nekoliko trenutaka čekao hoće li se vlak ipak zaustaviti s obzirom na to da je do tada odlično kočio. Nisam želio da putnici shvate kako me uhvatila panika. Tada sam povukao ručnu pomoćnu kočnicu, no ona nije imala efekta jer je strojovođa već poduzeo sve da zaustavi vlak. Zadnje čega se sjećam bio je taj trenutak", ispričao je Mišković, koji je i sam bio ozlijeđen u toj nesreći. Svjedok je objasnio da je vlak imao problema s nagibnom tehnikom, što se najviše osjetilo u zavojima.

ZAGREB- Prvih mjesec dana izložbu "Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata", koja je postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), razgledalo je trideset tisuća posjetitelja, izvijestio je danas taj zagrebački muzej.

Izložbu posjećuju grupe i inidividualni posjetitelji iz svih krajeva Hrvatske, ali i turisti koji borave u Zagrebu. Za brojne najavljene grupe posjetitelja osigurana su stručna vodstva, a za posjetitelje koji izložbu "Art deco" žele razgledati samostalno audio vodič kojeg su napravili stručnjaci iz MUO-a, autori pojedinih dionica izložbe, stoji u priopćenju.

Izložba "Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata" obuhvaća više od 750 izložaka koji odražavaju visoku razinu stila koji je bio prihvaćen u tadašnjoj arhitekturi i industrijskome dizajnu te u vizualnim umjetnostima, glazbi i plesu.

(Hina) xvkn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙