FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ranko Marijan novi predsjednik DSV-a

Autor: amat
ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Sudac Vrhovnog suda Ranko Marjan danas je izabran za predsjednika novog saziva Državnog sudbenog vijeća (DSV), dok je za njegova zamjenika izabran sudac zagrebačkog Županijskog suda Dražen Jakovina.

Novi predsjednik i njegov zamjenik izabrani su tajnim glasovanjem na konstituirajućoj sjednici tijela zaduženog za izbor i stegovno kažnjavanje sudaca, doznaje se poslijepodne u DSV-u.

Novi članovi DSV-a prije toga su prisegnuli pred predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom. On je podsjetio da je 11 novih članova DSV-a izabrano nakon promjene Ustava i zakonskih odredaba kojima je propisano da to tijelo čini sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika od kojih je jedan iz redova oporbe.

Novi saziv DSV-a, osim za imenovanje, napredovanje te sankcioniranje sudaca, odlučivat će i o predsjednicima sudova koje je do sada postavljao ministar pravosuđa.

Iz redova sudaca u DSV su imenovani Ranko Marjan i Marin Mrčela s Vrhovnog suda, Dražen Jakovina i Marko Pribisalić sa županijskih sudova u Zagrebu i Splitu, Tihana Cišper s Općinskog građanskog suda u Zagrebu, općinski sudac iz Splita Mijo Galiot te Marko Rašo s Visokog prekršajnog suda. Od sveučilišnih profesora imenovan su dekan splitskog Pravnog fakulteta Josip Buklijaš i Alen Uzelac s Pravnog fakulteta u Zagrebu, dok su Josip Leko (SDP) i Josip Salapić (HDZ) izabrani kao saborski zastupnici.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙