FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Požega: probacijski ured do kraja ožujka

Autor: vreb
POŽEGA, 3. ožujka 2011. (Hina) - Prvi probacijski ured u Hrvatskoj bit će otvoren do kraja ožujka u Požegi, najavio je danas Saša Rajić, ravnatelj središnjeg ureda za probaciju i podršku žrtvama i svjedocima za posjeta Općinskome sudu u Požegi i obilaska prostora novoga probacijskog ureda.

Probacijski sustav pridonijet će učinkovitosti pravosudnog sustava te smanjenju broja zatvorenika. Preopterećenost kaznionica, po riječima ravnatelja Rajića, smanjit će se za približno tisuću mjesta u tijeku jedne godine. Sada se u zatvorskome sustavu, kapacitet kojega je oko tri i pol tisuće, nalazi oko 5300 osoba.

"Hrvatska u skladu sa svojim specifičnostima stvara svoj probacijski sustav koji se temelji na iskustvima zapadnoeuropskih zemalja. Taj bi sustav trebao smanjiti i zatvorske troškove, koji po osobi iznosi oko 300 kuna, te biti jeftiniji barem za trećinu, ako ne i više od zatvorskog", rekao je Rajić. Dodao je kako do kraja ožujka u Požegi očekuje otvorenje probacijskoga ureda u kojem bi se zaposlilo pet stručnih službenika.

U Hrvatskoj bi, dodao je, bilo otvoreno 12 probacijskih ureda za sve županije i u njima bi se do 2013. zaposlilo oko 300 službenika. Tada bi se u cijelosti mogao primjenjivati i probacijski zakon.

"Broj obrađenih predmeta pokazao je da probacijska služba u svim dijelovima - od pokretanja do svršetka kaznenog postupka - doista može pridonijeti učinkovitosti i ekonomičnosti postupka. Rad za opće dobro može se izreći za sva kaznena djela za koje je predviđena zatvorska kazna do šest mjeseci. Kratkotrajne zatvorske kazne do godinu dana trebaju biti iznimka", rekla je predsjednica općinskoga suda u Požegi Marija Balenović koja je bila i voditeljica pokusnog projekta probacijskog sustava u Požegi.

(Hina) xvreb ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙