FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: Tvornica prešanih proizvoda pred stečajem?

Autor: jdev
ŠIBENIK, 3. ožujka 2011. (Hina) - Tvornica prešanih proizvoda (TPP), jedna od tri tvrtke nastale nakon privatizacije šibenske Tvornice lakih metala, umjesto da bude restrukturirana, nalazi se u bezizlaznoj situaciji, a ukoliko se nešto hitno ne učini moglo bi doći do pokretanja stečajnog postupka, upozorio je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer.

Naveo je kako je Uprava TPP-a nedavno izvijestila Nadzorni odbor da je prošlu godinu tvornica zaključila sa 43 milijuna kuna gubitaka, a kako je tijekom nešto manje od četiri godine, otkako TPP djeluje kao zasebna tvrtka, nagomilano više od 100 milijuna kuna dugova.

Na ovaj je način, rekao je Burazer, doveden u pitanje temeljni kapital tvrtke te je potrebno ili pronaći model za spas tvrtke ili pokrenuti stečaj.

Istaknuo je kako se sindikati protive stečaju i otpuštanju radnika dok god vlasnici TPP-a, okupljeni oko Konzorcija hrvatskih tvrtki, ne ispoštuju dogovor postignut 2007. prilikom privatizacije TLM-a, te ne ulože u nove tehnologije i infrastrukturu, što bi rezultiralo oporavkom proizvodnje te pozicioniranjem tvornice na aluminijskom tržištu.

Zašto bi samo radnici platili cijenu za neizvršene obveze vlasnika, pita se Burazer, te kaže kako očekuje da se uskoro sazove Skupština TPP-a koja će iznaći rješenje problema.

Šibenski TLM, odnosno Tvornica prešanih proizvoda, Tvornica valjanih proizvoda i Adrial plus koji su nastali razdiobom aluminijaša, od privatizacije 2007. prolaze kroz teško razdoblje.

Koncem godine dogodio se problem s isporukom električne energije koju je HEP preko šibenskog TLM-a slao u mostarsku tvornicu Aluminij, a TLM je zauzvrat dobivao sirovinu po povoljnijoj cijeni.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ocijenila je da takav ugovor ne može opstati te ga je odbila potvrditi, a problem je riješila Vlada RH koja je izmijenila zakon o prodaji električne energije.

(Hina) xjdev yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙