FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bangladeš smijenio Junusa s čelog mjesta banke Grameen

Autor: vmrs
DAKA, 2. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Nakon optužba da je banka Grameen neregularno poslovala, nobelovac Mohamed Junus smijenjen je s položaja čelnika te mikrobanke, objavila je u srijedu središnja banka Bangladeša.

Junusu (70) je Grameen Bank osnovao je i vodio od 2002. godine. U inozemstvu ga slave političari i financijaši, a od kraja prošle godine napada je vlada premijerke Šeike Hasine Vazed jer je u norveškom dokumentarcu objavljeno kako Grameen banka izbjegava plaćanje poreza.

Mikrobanka daje male kredite siromašnima i tako potiče poduzetništvo. Korisnici takvih kredita nemaju kreditnu sposobnost za dizanje kredita u tradicionalnim bankama.

Junus, "bankar siromašnih" koji je 2006. godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog svog programa zajmova, opovrgava svaku financijsku nepravilnost, a njegovi pristalice kažu kako ga vlada želi diskreditirati jer je 2007. pokušao osnovati političku stranku i od tada je u sukobu s Hasinom Vazed, koja ga naziva "krvopijom siromašnih".

"Pismeno smo obavijestili Grameen banku da je Mohamed Junus smijenjen", rekao je glasnogovornik središnje banke A. F. M. Asaduzaman.

U utorak je dužnosnik središnje banke rekao kako je ministarstvu financija poslan zahtjev za Junusovo hitno umirovljenje jer je na položaju bio gotovo desetljeće duže nego što to zakon dopušta.

Direktori komercijalnih banaka službeno moraju u mirovinu sa 60. godina, a Junus je rekao da mu je uprava banke, uglavnom sastavljena od klijenata, dopustila da ostane sve dok bude mogao obavljati tu dužnost.

Banka je objavila da Junus ostaje, a direktor kojega je imenovala vlada kaže da je vladina zapovijed izvršena. Još se ne zna kako će se sadašnja situacija razriješiti, piše Reuters.

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙