FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 2. ožujka

Autor: slek
ZAGREB, 2. ožujka 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu 2. ožujka.

SLAVONSKI BROD - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastat će se s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Na sastanku kojemu će nazočiti i čelništvo grada Slavonskog Broda razgovarat će se o problemima zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu, kao i o raznim mogućnostima prekogranične suradnje. Održat će se i zaseban sastanak s udrugama izbjeglih Hrvata iz BiH, te udrugama povratnika na kojem će se razgovarati o mogućnostima poboljšanja uvjeta održivog povratka na prostorima entiteta Republike Srpske. (sastanak počinje u 10 sati u zgradi Poglavarstva Slavonskog Broda, Vukovarska 1, izjave za medije predviđene su od 12.25 do 12.45 ispred glavnog ulaza u zgradu Poglavarstva grada Slavonskog Broda).

DEN HAAG - Četvorica optuženih bivših civilnih i vojnih čelnika Herceg-Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić te zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković obratit će se u srijedu sudskom vijeću na kraju maratonskog suđenja za zločine počinjene nad muslimanima na području Herceg-Bosne tijekom rata u BiH.

Pošto su u utorak obrane četvorice optuženih najavile da se optuženi žele obratiti sudskom vijeću, suci su odobrili svakomu po 15 minuta. Obrana bivšeg zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića izvijestila je suce kako im se njihov branjenik neće obratiti, kao i obrana načelnika ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića koja je podsjetila da je njihov branjenik i dalje zbog bolesti odsutan te neće biti u sudnici do kraja postupka.

Bivši čelnici samoproglašene HR Herceg-Bosne optuženi su za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata, pod vodstvom bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a radi etničkog čišćenja područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj i stvoriti "veliku Hrvatsku".

Tužitelji su u svojim završnim riječima zatražili da se optužene proglasi krivima. Za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića traže 40 godina zatvora, za Ćorića 35, a za Pušića 25 godina. Obrane traže njihovo oslobađanje. Suđenje je počelo u travnju 2006.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom i portugalskim premijerom Joseom Socratesom.

TUNIS - Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero posjetit će Tunis.

Dežurni:

Noć: Slavoljub Leko

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Domagoj Janković

Večer: Duška Gerić Koren

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙