FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 1. ožujka

Autor: slek
ZAGREB, 1. ožujka 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 1. ožujka.

ZAGREB- Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković održat će zajedno s predstavnicima tvrtki Crosco, Montmontaža, Viadukt i Geofizika, tiskovnu konferenciju o evakuaciji hrvatskih državljana iz Libije (12 sati, MVPEI, Trg Nikole Šubića Zrinskog 7-8).

ZAGREB - Odbor za vanjsku politiku mađarskog parlamenta boravit će u utorak i srijedu u službenom posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg će održati niz sastanaka s dužnosnicima Hrvatskoga sabora. Mađarsko izaslanstvo u utorak će se sastati s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Franom Matušićem i članovima Odbora (14 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6, dvorana Janka Draškovića). Nakon sastanka predsjednici dvaju Odbora, Frano Matušić i Mihaly Balla, dat će izjave za medije (15 sati, Zeleni salon). Mađarske parlamentarce primit će predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić (11.30 sati, dvorana Ante Starčevića) i predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić (15.15 sati, saborska dvorana Janka Draškovića).

KLAGENFURT - Pred koruškim sudom u Klagenfurtu počinje prvi proces u slučaju austrijske banke Hypo Group Alpe Adria u kojem će na optuženičku klupu sjesti bivši predsjednik uprave te banke Wolfgang Kulterer, bivši predsjednik uprave Hypo Oesterreich Gert Xander i treći menadžer banke Albin Ruhdorfer. Trojici optuženika sudit će se jer su, na intervenciju pokojnog predsjednika koruške vlade Joerga Haidera, odobrili kredit od nešto više od dva milijuna eura zrakoplovnoj kompaniji "Styrian Spirit", koja je kasnije objavila stečaj, te kredit od 150.000 eura privatnom detektivu Dietmaru Guggenbichleru, iako za te kredite nisu imali jamstva i bili svjesni da neće biti vraćeni, navodi se u optužnici. Osim za nesavjesno poslovanje, za koje optuženicima u slučaju da ih sud proglasi krivim prijeti kazna i do deset godina zatvora, Kultereru se u istom procesu sudi i za davanje lažne izjave pred Istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta za slučaj Hypo.

NEW YORK - Opća skupština UN-a trebala bi glasovati o prijedlogu obustave članstva Libije u UN-ovom Vijeću za ljudska prava. Vijeće je u petak usvojilo rezoluciju kojom se traži suspenzija Libije iz te institucije te provedba neovisne istrage o nasilju što ga je počinio režim Moamera Gadafija. Konačnu odluku donijet će Opća skupština UN-a, koja će zasjedati u utorak u New Yorku. Rezolucijom se zahtijeva i formiranje "neovisnog istražnog povjerenstva koje će voditi UN" i čiji će članovi biti poslani na teren kako bi utvrdili mogu li se počinjena nasilja smatrati "zločinima protiv čovječnosti".

ABU DABI - Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Očekuje se da će Zapatero s čelnicima UAE-e među ostalim razgovarati o uspostavi španjolske vojne baze kao moguće tranzitne točke za španjolske vojnike u Afganistanu.

Dežurni:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Večer: Slavoljub Leko

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙