FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kod Kamenitih vrata mirno završili prosvjed

Autor: tdel
ZAGREB, 28. veljače 2011. (Hina) - Skupinu od 500-tinjak, uglavnom mladih prosvjednika policija je blokirala ispred Kamenitih vrata u njihovu drugome večerašnjem pokušaju da dođu na Markov trg te su na kraju odustali od prosvjeda i najavili novi prosvjed za srijedu također na Cvjetnome trgu, a zatim mirnu povorku gradom.

No, 50-ak mladih prosvjednika odvojilo se na Trgu bana Jelačića te je najavilo da idu pred stan premijerke Jadranke Kosor na Ravnice. Krenuli su pješice.

Prosvjednici koji su od Nacionalne i svučilišne knjižnice (NSK) do Kamenitih vrata došli kroz cijelo gradsko središte sjeli su na pločnik, a pošto im je policija rekla da ih ne može pustiti dalje, burno su negodovali uz povike: "Hoćemo izbore!" Nakon toga završili su večerašnje prosvjede, koji su počeli na Cvjetnom trgu, nastavljeni u Radićevoj ulici u prvom pokušaju dolaska na Gornji grad, a zatim na Trgu žrtava fašizma, gdje je sjedište HDZ-a, te ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), gdje je na svečanoj dodjeli "Zlatne kune" nazočna bila i premijerka Jadranka Kosor.

U Radićevu ulucu, to jest pred Kamenita vrata u drugom pokušaju prosvjednici nisu došli s Trga bana Jelačića, nego obilazno - preko Kaptola i Tkalčićeve ulice po Felbingerovim stubama.

U prolasku dugim putem od NSK do gradskog središta promet je regulirala policija. Uz uzvike protiv premijerke i HDZ-a, prosvjednici su tražili ostavku vlade i prijevremene izbore. Prolazeći pokraj sjedišta MUP-a nisu se zaustavljali, a uzvicima su oponašali Indijance. Prosvjednike je pratila i interventna policija, a neki su ih vozači trubeći podupirali. Osim vozača, prosvjednike su s prozora podupirali i građani.

Prosvjed je protekao bez izgreda, a pedesetak prosvjednika krenulo je prema Maksimiru i stanu premijerke Jadranke Kosor.

Kako se doznaje u policiji nakon prosvjeda, nije bilo nereda ni privođenja. Prije skupa privedeno je pet osoba zbog posjedovanja pirotehničkih sredstava i predmeta kojima se mogu nanijeti ozljede.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙