FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND osudio uhićenje fotoreportera Polana

Autor: tdel
ZAGREB, 28. veljače 2011. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Zbor fotoreportera Hrvatske osudili su danas privođenje fotoreportera France Pressa Hrvoja Polana tijekom snimanja prosvjeda i sukoba prosvjednika s policijom u subotu u Radićevoj ulici te su, odbijajući obrazloženje policije da je to učinjeno radi njegove sigurnosti, ustvrdili kako izravne opasnosti za njegovu sigurnost nije bilo te da nije ometao policajce u njihovu poslu.

U priopćenju HND i Zbor fotoreportera Hrvatske napominju da se Polanovo uhićenje dogodilo relativno daleko iza policijskog kordona, blizu mjesta gdje su policajci privodili skupinu "huligana" s kojima su se prije sukobili. Dodaju kako o tom događaju ima fotografskih zapisa i videozapisa.

Podsjećaju kako je u jednom od priopćenja glasnogovornica zagrebačke Policijske uprave Jelena Bikić izjavila da je "fotoreporter agencije France Pressa Hrvoje Polan priveden u policijsku postaju radi vlastite sigurnosti" te ističu da je na spomenutim snimkama jasno vidljivo da je kolega Polan daleko od kordona i samih sukoba te da nema izravne opasnosti za njegovu sigurnost niti ometa policajce u njihovu poslu.

HND i Zbor fotoreportera Hrvatske pitaju zašto se Polana, ako je po mišljenju policije bio ugrožen, nije evakuiralo stotinjak metara dalje, na sigurno mjesto. Također pitaju je li stajalište policije da je novinar kojemu je život ugrožen sigurni kada provede devet sati u pritvoru s ostalim uhićenim nasilnim prosvjednicima.

Ocjenjujući da je policija povrijedila novinarska i ljudska prava kolege Polana, HND i Zbor fotoreportera Hrvatske zatražio je očitovanje zagrebačke Policijske uprave koja bi trebala objasniti kako se taj slučaj dogodio i zašto. Napominjući da policija i fotoreporteri kvalitetno surađuju u raznim situacijama, ustvrdili su da je tu riječ "o samovolji zapovjednika koji je izdao nalog za uhićenje Hrvoja Polana" i time ga onemogućio u obavljanju novinarskog posla te višestruko prekršio njegova prava.

(Hina) pp/xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙