FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 28. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Od 39 muškaraca koji su u subotu, 26. veljače, u Radićevoj ulici napali policijske službenike Interventne jedinice Policije, njih 34 stari su između 18 i 56 godina, dok je petero maloljetnika, a najmlađi ima 15 godina, izvijestila je danas Policijska uprava zagrebačka. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja četvorica maloljetnih napadača pušteni su na slobodu, jedan se nalazi u prihvatnoj stanici, a svi punoljetni napadači odvedeni su u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, rekla je glasnogovornica PU zagrebačke Jelena Bikić. Uhićeni su bili u skupini nekoliko stotina izgrednika, djelomično maskiranih kapuljačama, šalovima i podignutih okovratnika, noseći transparentne uvredljivog sadržaja, koji su se izdvojili iz mase okupljene na Trgu bana Jelačića, gdje se održavao prijavljeni prosvjed branitelja. Izgrednici su krenuli prema Markovom trgu, a dolaskom do zaštitne ograde u Radićevoj ulici napali su policiju kamenjem, opekama, staklenim bocama, bakljama, raketama, petardama, s namjerom probijanja policijskog kordona. Jedan od napadača urinirao je na zaštitnu ogradu, izvijestila je glasnogovornica Bikić. U tim napadima izgradnika ozlijeđen je veći broj policajaca i napadača, oštećena su službena vozila MUP-a, razbijene su ukrasne svjetiljke, ulazna vrata u zgradu te stakla na stanovima, galerijama i trgovinama u Radićevoj. Izgrednici su još sinoć, nakon kriminalističke obrade u policiji, dovedeni na sud gdje su im uzeti osobni podatci, nakon čega su odvedeni u zatvor u Remetinec.

ZAGREB - Na zagrebački Županijski sud jutros je dovedena prva skupina uhićenih u nedjeljnim sukobima s policijom u Radićevoj ulici, a nakon ispitivanja istražni suci trebaju odlučiti hoće li ih pustiti da se brane sa slobode ili ih zadržati u 48-satnom pritvoru. Po riječima glasnogovornika suda Krešimira Devčića prvih 10-tak od ukupno 33 zadržanih izgrednika, na sud su iz Remetinca dovedeni oko 9 sati. Sljedeća skupina očekuje se oko 11 sati, a treća oko 12 sati, kazao je Devčić. Izgrednici su sinoć, nakon kriminalističke obrade u policiji, dovedeni na sud gdje su im uzeti osobni podaci, nakon čega su odvedeni u zatvor u Remetinec. Nakon današnjeg ispitivanja istražni suci trebaju odlučiti hoće li ih pustiti na slobodu ili vratiti u zatvor na još 48 sati, tijekom kojih državno odvjetništvo treba odlučiti hoće li protiv njih pokrenuti istragu i tražiti jednomjesečni pritvor. Trideset i tri, uglavnom mlađih izgrednika sumnjiči se da su u subotu sudjelovali u napadu na policajce u Radićevoj ulici. Nakon što su se izdvojili iz mase okupljene na Trgu bana Jelačića, gdje se održavao prijavljeni prosvjed branitelja, nekoliko stotina izgrednika udruženih preko Facebooka, među kojima su bili pripadnici navijačke skupine BBB, krenuli su prema Markovu trgu. U Radićevoj su napali kordon policije, koja je sprječavala prilaz Markovom trgu, gdje je okupljanje građana zakonom zabranjeno. U sukobu je ozlijeđeno 30 policajaca te 20 prosvjednika, od kojih dvojica teško. Izgrednici su na policajce bacali kamenje, zapaljene bengalke, stolce, kante za smeće i druge predmete, zbog čega su interventni policajci prema njima upotrijebili sredstva prisile. Izgrednici su razbili izloge trgovina i prozore stanova te oštetili fasade na zgradama i policijska vozila.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović uputio je Amnesty Internationalu u Londonu pismo u kojem moli da hitno zaštiti ljudska prava i ugroženi život pritvorenika Tihomira Purde u zeničkome zatvoru u Bosni i Hercegovini. "Ljudska prava Tihomira Purde su teško povrijeđena, a zbog teškoga zdravstvenog stanja (PTSP i drugo) njegov je život, po najnovijim obavijestima, ugrožen", piše Šeparović u pismu koje je danas dostavio Hini. Napominje kako pravosuđe BiH nema dokaza da je Tihomir Purda počinio zločin koji mu se stavlja na teret. Podsjeća da je Purda bio u srbijanskim logorima kao ratni zarobljenik. "Svoje navodno priznanje dao je pod teškom fizičkom i mentalnom torturom što je protivno članku 17. Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima iz 1949. i takav zapisnik je bez ikakve valjanosti", stoji u pismu predsjednika Hrvatskoga žrtvoslovnog društva. Tihomir Purda, pripadnik Hrvatske vojske nalazi se u ekstradicijskom pritvoru u zatvoru u Zenici u BiH, na zahtjev srbijanskih vlasti koje su izdale međunarodnu tjeralicu zbog navodna ratnog zločina, podsjeća se u pismu.

ŠIBENIK - Po prvim neslužbenim podatcima šibenskoga gradskog izbornog povjerenstva na jučerašnjim izborima za gradske četvrti i mjesne odbore najviše mjesta, čak 155 od ukupno 330, osvojila je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). Koalicija SDP-HNS, koja je u Šibeniku na vlasti, druga je s 19 posto i HSP treći sa 16,03 posto mjesta. Na 79 birališta glasovalo se za 330 predstavnika u 16 gradskih četvrti i 29 mjesnih odbora. Izborima za gradske četvrti i mjesne odbore odazvalo se 22,13 posto birača, a najviše, čak 75 posto, izišlo je u Perkoviću, a najmanje u Danilu, tek 10,6 posto. Gradsko izborno povjerenstvo zaprimilo je prigovor na regularnost izbora na trima biračkim mjestima - gradskim četvrtima Baldekin 3, Plišac i Varoš - zbog pogrješke u tiskanju izbornih listića. Iz GIP-a poručuju kako će razmotriti utjecaj te pogrješke na ukupan izborni rezultat te će, bude li za to zakonske osnove, na tim mjestima ponoviti izbore.

OSIJEK/ERDUT - Osječko-baranjska policijska traga za nepoznatim počiniteljem koji je iz erdutskog dvorca ukrao spomen ploču Erdutskog sporazuma o mirnoj reintegraciji istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske, izvijestila je danas Policijska uprava osječko-baranjska. Policija je u subotu, 26. veljače, zaprimila dojavu o krađi spomen ploče, iz kruga dvorca "Adamovich-Cseh". Utvrđeno je kako je nepoznati počinitelj, u razdoblju, od 23. do 26. veljače, iz dvorišta dvorca "Adamovich-Cseh", koji se nalazi u sklopu erdutske Vinarije, na Trgu Branka Hercega, skinuo i ukrao mramornu ploču. Mramorna spomen ploča je dimenzija 110 puta 67 centimetara, s dvojezičnim natpisom - latinicom na hrvatskom jeziku i ćirilicom na srpskom jeziku, kojim se podsjeća na potpisivanje Erdutskoga sporazuma 12. studenoga 1995. g., te na postavljanje ploče, 12 studenoga 1997. godine.

OSIJEK - Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća pred spomenik dr. Anti Starčeviću na središenjem osječkom Trgu, koji nosi njegovo ime, stranka HSP "dr. Ante Starčević", obilježila je danas 115. obljetnicu njegove smrti. Predsjednica stranke Ruža Tomašić kazala je na konferenciji za novinare kako je u zemlji, "u kojoj je politika postala najunosnija djelatnost i gdje se osobni i stranački interesi stavljaju iznad općih, teško očekivati prave reforme, bez Starčevićeva gesla "Bog i Hrvati". "Starčević je bio pravaš, ali on je to dokazivao svojim životom i radom. Nadam se da je narod konačno progledao i da će gledati ono što političari rade, a ne slušati što im govore", istaknula je Tomašić podsjetivši na Starčevićevu izreku kako "pohlepne novac ne zasićuje, nego nadražuje". Ako slijedimo Starčevićev put, napravit ćemo za Hrvatsku najbolje što je moguće, ocijenila je. Zamjenik predsjednice stranke Radoslav Galić rekao je kako je Starčević svojim djelovanjem postavio temelje nacionalne svijesti Hrvata i hrvatske države, te je po tome zaslužio naziv "otac domovine", kao i zaslužno mjesto u hrvatskoj povijesti. Glavni tajnik stranke Pero Ćorić upozorio je na glasine koje se čuju u Osijeku, o najavama mogućeg uklanjanja spomenika dr. Anti Starčeviću sa središenjeg osječkog Trga, koji nosi njegovo ime. Pozvao je osječke gradske vlasti, na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Bubalom, da opovrgnu te glasine i ne dopuste da se tako nešto dogodi.

SPLIT - Dvije su osobe teže, a dvije lakše ozlijeđene u tučnjavi skupine mladića u mjestu Postire na otoku Braču, doznaje se danas u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Tučnjava se dogodila u nedjelju oko 2 sata u kafiću Blue Lagoon u Postirama, gdje je veća skupina mladića koja je slavila maturalnu večer, narušavala javni red i mir. Nakon verbalnog uslijedio je fizički obračun među njima, navodi policija. Riječ je o maturantima Kameno-klesarske škole, koji su u tučnjavi teško ozlijedili dvojicu mladića; jednom su slomili lubanju, a drugom šaku, pa su obojica hospitalizirana u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Split. Policija provodi kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili motive i počinitelje masovne tučnjave, kažu u PU splitsko-dalmatinskoj.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙