FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 27. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

SPLIT - Kordinator skupa potpore hrvatskim braniteljima, najavljen za danas u 12 sati na splitskoj Rivi, Željko Strize, pozvao je na kulturno i dostojanstveno ponašanje bez incidenata na tom skupu te izvijestio kako je okupljanje prijavljeno policiji koja je dala potrebne dozvole. “Skup organiziramo radi potpore svim hrvatskim mučenicima koji su svoje živote, slobodu i dostojanstvo izložili za obranu Domovine. Ovdje je hrvatski heroj Tihomir Purda simbol i sinonim svih hrvatskih stradalnika za koje nas naše dostojanstvo obvezuje boriti se za njih i njihove obitelji”, navodi u Strize u ime organizatora skupa - udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Kaštela, u priopćenju objavljenom na portalu grada Kaštela uoči nedjeljnog skupa u Splitu Ističe kako će se na skupu izraziti potpora "hrvatskim vitezovima" i protesta protiv, kako kaže “podaničke hrvatske vlasti” koja ne osluškuje naroda i o njemu ne vodi računa. Strize postavlja pitanje: ako se ovako hrvatska država odnosi prema onima koji su je stvarali, branili i davali svoje živote za njenu samostalnost, tko će se u nekim budućim napadima na njenu suverenost, za nju boriti? “Ovaj skup uredno je prijavljen mjerodavnoj policijskoj upravi, gradu Splitu od kojih smo dobili potrebnu suglasnost pa koristim ovu priliku javno zahvaliti poglavarstvu grada Splita na svesrdnoj pomoći u organizaciji predstojećeg skupa”, navodi Strize. Pozivajući sve braniteljske udruge i sve udruge civilnog društva na izbjegavanje “možebitnih uvreda na osobnom nivou” ističe: “Ako dopustimo diljenje i komadanje na jedne ili druge Hrvate, tada će nam sudbinu krojiti netko drugi”.

SPLIT - Vodstvo splitsko-dalmatinskog županijskog odbora HDZ-a danas je izrazilo zadovoljstvo što je Europska komisija pozitivnim ocijenila program restrukturiranja Brodosplita, čime je ukinuta zabrana ugovaranja novih poslova u tome brodogradilištu. "Radosni smo što jer riješen problem Brodosplita, a za to je zaslužna hrvatska Vlada i premijerka Jadranka Kosor", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Kruno Peronja. "Uprava Brodosplita na čelu sa Srđanom Kovačem te sindikati u splitskom brodogradilištu također zaslužuju svaku pohvalu jer su se ponašali kako se i treba ponašati u traganju rješenja za to poduzeće", istaknuo je Peronja. Podsjetio je i na nedavnu izjavu SDP-ova saborskog zastupnika iz Splita Marina Jurjevića koji je ustvrdio da mu je dosta demagoških fraza u vezi s brodogradilištem, dok se istodobno radi na njihovoj "tihoj likvidaciji". "Takve Jurjevićeve objede su zlonamjerne i ne koriste ni Brodosplitu, ni sindikatima, ni radnicima ni Upravi poduzeća", kazao je Peronja. A predsjednik splitskog gradskog odbora HDZ Dujomir Marasović je ocijenio kako SDP ne zastupa interese radništva nego za tu partiju glasuje "jedan sloj građana koji je u prošlom sustavu živio privilegirano". Marasović je oštro kritizirao jedne splitske dnevne novine, koje su izvješćujući o rješavanju poteškoća Brodosplita na prvoj stranici istaknule sliku dalmatinske zastave, a ne hrvatske državne zastave, naglasivši kako se radi o "autonomaštvu".

ĐAKOVO - Oko sedam stotina Đakovčana okupilo se danas na mirnom prosvjedu na središnjem đakovačkom Trgu dr. Franje Tuđmana, koji je Grad Đakovo organizirao u znak protivljenju Vladinoj ljetošnjoj uredbi o pripajanju ergela Đakovo i Lipik u jedinstven Hrvatski centar za konjogojstvo sa sjedištem u Lipiku, a kojim su te dvije ergele izgubile pravnu osobnost. Pretprošlog tjedna taj je centar i registriran, a što je bio povod za današnje, od ljetos treće prosvjede Đakovčana za Ergelu čija je tradicija duža od 500 godina. "Sinoć sam se u Babinoj Gredi sastao s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem kada je dogovoreno da će u idućih deset dana đakovačkoj Ergeli biti vraćena pravna osobnost. Ne bude li taj dogovor ispoštivan, Đakovo je spremno na još radikalnije poteze, kada ovaj trg neće biti mjesto mirnog prosvjeda nego bojno polje", rekao je s pozornice okupljenim prosvjednicima gradonačelnik Zoran Vinković. Prosvjede, obilježene brojnim transparentima, podržali su osječko-baranjski župan dr. Vladimir Šišljagić, dožupan dr. Dinko Bzrić, osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo te predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac. Prosvjedu je prethodio svojevrsni "rat priopćenjima" između gradske vlasti, koju čini koalicija SDP-HNS-HDSSB, i oporbenog Gradskog odbora HDZ-a koji je sinoć objavio priopćenje u kojem Đakovčane poziva da, kako je u njemu istaknuo njegov čelnik Ante Raspudić, "ne nasjedaju na politikantske igre gradonačelnika Vinkovića". "HDZ je u proteklo vrijeme intenzivno radio kroz stranačka tijela, uz pomoć potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, ministara Tomislava Ivića i Petra Čobankovića, na lobiranju za pravnu samostalnost Ergele i dobili smo čvrsta obećanja da će Vlada RH u iduća dva mjeseca riješiti pitanje te ustanove kako bi bila potpuno neovisna i samostalna", naveo je Raspudić u priopćenju

ZAGREB - Izložba "Ilustracija u Hrvatskoj 19. stoljeća", na kojoj će u Klovićevim dvorima tijekom ožujka i travnja biti izloženo više od tri stotine knjiga, časopisa i ilustrativnih predložaka, predstavit će javnosti zaboravljene tehnike, nepoznate autore i neistraženo razdoblje zamaha razvoja ilustracije, kao prateće likovne discipline tiskovina u Hrvatskoj. "Izložba o ilustraciji u Hrvatskoj u razdoblju od šezdesetak godina 19. stoljeća obuhvaća period od 1838., kada je Ljudevit Gaj dobio dozvolu za osnutak tiskare u Zagrebu, pa do 1900.", kazala je u razgovoru za Hinu viša kustosica Koraljka Jurčec Kos, autorica izložbe koja se u Klovićevim dvorima otvara 8. ožujka. Ta je godina važna za ilustraciju, kaže kustosica, jer se tada počelo pratiti što se događalo i mijenjalo na planu ilustracija. Napominje da je naglasak izložbe na neistraženom razdoblju, koje ne nadopunjuje opus poznatih slikara moderne, već otkriva novu priču i nove ljude. Bit će izloženo oko 300 naslova, uz litografije, akvarele i brojna uvećanja ilustracija i naslovnica. Po temama će biti zastupljena povijest, zemljopis, dječja književnost, novine i časopisi, a izložba obuhvaća najbogatije ilustriranu građu koja dokumentira dosege ilustracije kroz tiskarstvo Varaždina, Osijeka, Karlovca i Zagreba.

ZAGREB - Uspostava sustava energetskog certificiranja zgrada u Republici Hrvatskoj započela je prije nekoliko godina izradbom pravnog okvira i metodologije za provođenje energetskih pregleda, a dosad je u Hrvatskoj energetski certifikat dobilo 80-ak zgrada javne, stambene i trgovačke namjene, doznaje Hina u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. U međuvremenu su i prve osobe koje će provoditi energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada uspješno završile obuku koja se provodi na temelju Pravilnika o uvjetima i mjerilima za osobe koje provode energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada, tako da prema posljednjim podatcima imamo 201 ovlaštenu osobu za obavljanje tog posla. Programe izobrazbe završilo je 830 inženjera, od kojih je njih 777 po završetku programa uspješno položilo provjeru znanja,. Energetsko certificiranje zgrade predstavlja skup postupaka koji se provode radi izdavanja energetskog certifikata, dokumenta koji predočuje energetska svojstva zgrade. Njegova osnovna svrha je pružiti vlasnicima i korisnicima zgrada informaciju o energetskim svojstvima zgrade kao i usporedbu zgrada u odnosu na njihova energetska svojstva, te u odnosu na referentne vrijednosti. Rok važenja energetskog certifikata je 10 godina i može ga izdati samo neka od ovlaštenih osoba čiji se popis može pronaći na internetskoj stranici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva http://www.mzopu.hr/doc/Graditeljstvo/Registar_certifikatora.htm. Posjedovanje energetskog certifikata obavezno je za sve nove zgrade za koje je izdano odobrenje za gradnju nakon 31. ožujka 2010. godine.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙