FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: spar
ZAGREB, 26. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 16 sati

ZAGREB - Na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića s petnaestak minuta zakašnjenja, oko 13,15 sati, počeo je prosvjed pod nazivom "Stop progonu hrvatskih branitelja" u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 1990.-1996.". Početak skupa je kasnio 15-ak minuta, jer su, tvrde organizatori, "prosvjednici zaustavljeni na prilazima gradu", a policija tvrdi da prosvjednici nisu blokirani u dolasku na Jelačićev trg, no "ima policijskih kontrola". Skup je počeo minutom šutnje i državnom himnom, a potom su se okupljenima na Trgu bana Jelačića obratili predstavnici hrvatskih branitelja, među kojima je posebno pozdravljen pjevač Marko Perković - Thompson koji je izveo nekoliko svojih pjesama i podržao prosvjednike. Posebno emotivno govorio je Petar Janjić Tromblon, pukovnik Hrvatske vojske, koji je oštro osudio politiku hrvatske vlade prema braniteljima naročito u slučaju hrvatskog branitelja i zatočenika srpskih koncentracijskih logora Tihomira Purde. Brojni govornici su također iznijeli niz kritika prema hrvatskoj vlasti i predsjednici Vlade Jadranki Kosor, prekidani povicima 'izdaja, izdaja', 'Jaco odlazi' i glasnim izrazima nezadovoljstva. Na skupu su govorili i Mario Maks Slaviček, umirovljeni general Željko Sačić i drugi, a svi su govornici iskazivali nezadovoljstvo politikom hrvatske vlade a izdajnicima smatraju predstavnike 17 udruga iz Domovinskog rata koje su na radnom sastanku u Policijskoj akademiji. Prosvjednici imaju zastave i transparente "Srbija je agresor, Hrvatska žrtva" , "Hrvatski branitelji su junaci", "Stop progonu hrvatskih branitelja, uzmite Šeksa - vratite nam branitelje", "Volim Hrvatsku - ne u EU". Prosvjednici nose zastave i transparente "Srbija je agresor, Hrvatska žrtva" , "Hrvatski branitelji su junaci", "Stop progonu hrvatskih branitelja, uzmite Šeksa - vratite nam branitelje", "Volim Hrvatsku - ne u EU". Na skupu pred 15-tak tisuća prosvjednika također su izrečene brojne kritike aktualnoj vlasti kao i kritike i uvrede predstavnicima 17 udruga iz Domovinskog rata koji imaju radni sastanak u Policijskoj akademiji. Skup branitelja završio je oko 15,10 sati.

ZAGREB - Dok je na trgu bana Jelačića trajao prosvjedni skup "Stop progonu hrvatskih branitelja" skupina prosvjednika organizirana preko Facebooka krenula je Radićevom ulicom prema Markovu trgu glasno prosvjedujući te su se, došavši do policijske barikade na Krvavom mostu iza 15 sati sukobili s policijom. Mladi prosvjednici, koji su krenuli prema Markovu trgu, prema izjavama očevidaca su bacali kamenje, stolice i razne predmete prema policiji u Radićevoj ulici kod Krvavog mosta, nakon čega je uslijedila intervencija specijalne policije, koji su prosvjednike potisnuli na rubove Jelačićeva trga. Policija je upotrijebila i suzavac, a organizacijski odbor braniteljskog prosvjeda pokušava smiriti situaciju. Službenih podataka o intervenciji i ozlijeđenima zasad nema, no prema izjavama očevidaca nekoliko je prosvjednika ozlijeđeno.

ZAGREB - Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Jelena Bikić izjavila je danas poslijepodne za Hinu da su se prosvjednici - "facebookovci" i pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boysi (BBB), među kojima nisu bili hrvatski branitelji s prosvjednog skupa na Jelačićevu trgu, sukobili s policijom na Krvavom mostu i Splavnici pokušavajući probiti policijski kordon. "Bacali su na policiju bengalke i kamenje", rekla je Bikić. Dodala je kako su prosvjednici pokušali probiti policijski kordon kako bi vjerojatno došli na Markov trg pred sjedište Vlade i Hrvatskog sabora gdje je zakonom zabranjeno prosvjedovati ili samo u namjeri da se sukobe s policijom.Vjerojatno ima ozlijeđenih i prosvjednika i policije, rekla je Bikić. O broju prosvjednika i policije nije zasad još ništa mogla reći kao ni o broju ozlijeđenih i težini ozljeda. Prema izjavama očevidaca, situacija se na Trgu bana Jelačića smiruje i nema glasnih prosvjeda ni sukoba s policijom.

ZAGREB - Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang i član Predsjedništva stranke Gordan Jandroković na današnjoj su konferenciji za novinare pozvali su sve da prije svega, u svojim buntovnim opravdanim razlozima i zahtjevima, sačuvaju hrvatsko dostojanstvo. "Mislimo da bi anarhizam trebalo zamijeniti demokracijom i poštenim dijalogom", kazao je Hebrang pozvavši sve one koji se ne slažu s vladinom politikom da donesu svoje programe o kojima su spremni pregovarati. "Mi nikako ne prihvaćamo programe kao što je nacionalizacija banaka, jer smo to imali 1945. i to nije dobro završilo. Ne prihvaćamo program devastiranja narodne imovine koji smo imali 1990. i isto nije dobro završilo. Prihvaćamo dijalog, ideju, prijedlog i temu za razgovor, ne samo prosvjednika s ulice već i svih drugih sudionika ", istaknuo je Hebrang pozvavši HUP i sve druge koji traže brže promjene da dođu sa svojim prijedlozima. Hrvatskim problemom i gospodarskim specifikumom smatra to što je državni proračun teško opterećen posljedicama rata naglasivši da između sedam i 10 milijardi kuna iz proračuna svake godine ide na rješavanje posljedica rata. Da imamo tih deset posto proračuna, investirali bi ih u gospodarstvo pa bi dobrih rezultata bili više i prije", rekao je Hebrang. Smatra kako bi u gospodarstvu trebalo napraviti velike promjene, ali to neće biti moguće bez nacionalnog konsenzusa. Hebrang je pokazao knjigu u kojoj je 130 mjera koje je donijela i provodi vlada iz područja fiskalne politike, javne uprave, upravljanja državnom imovinom i dr. Ističući kako je hrvatski cilj završiti pregovore s EU, Hebrang je rekao da će Hrvatska kao članica EU moći bolje rješavati gospodarske i probleme branitelje, osobito one koji se odnose na probleme s susjednim zemljama, jer ćemo imati više mogućnosti govoriti o istini u Domovinskom ratu te javno i legitimno braniti prava branitelja i preko hrvatskih granica. Osvrćući se na današnje prosvjede branitelja, Hebrang im je dao apsolutnu potporu rekavši da su hrvatski branitelji "ovozemaljska svetinja", a prvi zadatak je čuvanje njihova dostojanstva, ponosa i standarda. Podsjetio je da je HDZ-ova vlada dolaskom 2003. na vlast ispravila teške nepravde koje je prethodna, SDP-ova vlada, učinila braniteljima. "Nepravda prema branitelju, je nepravda prema temeljima hrvatske države", kazao je Hebrang dodavši kako razumije emocije nastale traženjem Srbije za izručenjem vukovarskog branitelja Tihomira Purde. Pozvao je da se u rješavanje slučaja Purde uključi i predsjednik Republike Ivo Josipović.

SPLIT - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je danas Brodosplit da bi Upravu, sindikate i radnike tog poduzeća i službeno izvjestila kako je od Europske komisije stiglo pismo kojim se odobrava plan restrukturiranja splitskog brodogradilišta i Brodosplitu ukida zabrana ugovaranja novih poslova, odnosno odobrava se ugovaranje gradnje novih brodova. Predstavnici Brodosplita i splitske tvrtke Jadroplov, u nazočnosti premijerke, potpisali su ugovor na temelju kojeg će se po modelu "jedan plus jedan" za potrebe Jadroplova u splitskom brodogradilištu graditi najprije jedan brod za prijevoz rasutih tereta a zatim i drugi. "Želja Vlade je da se u Brodosplitu grade brodovi za Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM), znači brodovi obalne straže i trenutačno imamo plan gradnje po modelu 'jedan plus četiri' broda i vjerujemo da se taj projekat može realizirati u splitskom brodogradilištu", kazala je premijerka Kosor. Istaknula je kako je pismo Europske komisije, kojim se odobrava plan restrukturiranja splitskog brodogradilišta "ohrabrenje i nada i za druga brodogradilišta u Hrvatskoj" koji također očekuju rješavanje sudbina i strepe kao što je to do danas bio slučaj sa Brodosplitom. "Vjerujem da ćemo i za druga brodogradlišta dobiti potvrdu i da će Hrvatska ući u Europsku uniju kao država koja ima snažnu brodograđevnu industriju s kojom se možemo ponositi i koja će biti iznimno važna poluga u gospodarskom razvoju RH", istaknula je Kosor. Ocijenila je kako je potvrda Europske komisije za restrukturiranje Brodosplita dokaz da Hrvatska rješava jedan po jedan problem u pregovorima s EU te da će ti pregovori uskoro biti završeni. "U pregovorima s EU za ovu godinu su nam ostala dva osjetljiva poglavlja: 8. koje se odnosi na restrukturiranje brodogradilišta te i 23. (pravosuđe) za koje također smatram da smo napravili ogroman posao i u koji ulažemo puno znanja i hrabrosti kao što je uloženo i u posao u vezi splitskog brodogradilišta", rekla je premijerka. "Sigurna sam da ćemo razgovore završiti i da ćemo vrlo brzo postati 28. članica EU kao zemlja koja ima ogroman potencijal među ostalim i u brodograđevnoj industriji", dodala je.

ZAGREB - S Konvencije Hrvatske stranke prava (HSP), organizirane danas u Zagrebu u povodu 150. obljetnice djelovanja te stranke, upućen je poziv svim pravašima i hrvatskim građanima da se na referendumu oko ulaska u EU izjasne protiv ulaska Hrvatske u EU. EU se danas više ne temelji na principima na kojima je nastala, te nam EU ne može osigurati brži razvoj, ocijenio je predsjednik HSP-a Danijel Srb na Konvenciji HSP-a, koja je Lisinskom okupila oko 2000 izaslanika stranke iz cijele Hrvatske. Dodao je kako HSP podupire članstvo Hrvatske u NATO-u, jer je kroz njega Hrvatska pokazala svoju pripadnost euroatlanskim integracijama i zapadnoeuropskom civilizacijskom krugu. HSP, nasuprot nuđenju iluzije da će sve biti bolje kada uđemo u EU, nudi vjeru u vlastite snage, rekao je predsjednik stranke Srb. Osvrčući se na položaj Hrvata izvan Republike Hrvatske, predsjednik HSP-a istaknuo je kako se u Srbiji vrši sustavni pritisak na Hrvate da se ne izjašnjavaju kao Hrvati na popisu stanovništva, već kao Bunjevci i Šokci.

Dodao je kako ne može biti slučajno da se i u Istri pojavljuju identične ideje. "Ne može se do beskraja isticati prijateljstvo sa srbijanskim predsjednikom kada Hrvati u Srbiji nemaju nikakva prava te se nad njima provodi prikrivena genocidna politika", rekao je Srb. "Nasuprot progonu branitelja nudimo procesuiranje zločina srbo-četničkih hordi", dodao je. Komentirajući slučaj vukovarskog branitelja Tihomira Purde, predsjednik HSP-a kazao je kako je tu vidljiv neprihvatljiv odnos države prema braniteljima. "Taj je slučaj razotkrio slabosti hrvatske politike", ocijenio je Srb. Vodstvo HSP-a pozvalo je izaslanike da se nakon Konvencije pridruže prosvjedu hrvatskih branitelja na Trgu bana Jelačića. "Ne želimo nerede, ali poruke moraju biti jasne", kazao je predsjednik HSP-a.

ŠIBENIK - Dvjestotinjak branitelja iz Šibensko-kninske županije i građana, nezadovoljni odnosom državnih vlasti prema braniteljima i slučaju Tihomira Purde, kao i gospodarskim stanjem u Hrvatskoj, okupilo se danas na prosvjedu u Šibeniku. Prosvjed na trgu pred gradskim kazalištem organizirala je građanska inicijativa 'Za istinu i afirmaciju Domovinskog rata i koordinaciju braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata Šibensko-kninske županije'. Predstavnici braniteljskih udruga iz Šibenika i Šibensko-kninske županije rekli su kako nisu protiv ove Vlade, no kako je odnos prema braniteljima doveden do apsurda. Naglasili su i kako su se okupili da bi Vladi RH uputili jasnu poruku o nužnosti donošenja zakonske zaštite Domovinskog rata i njegovih branitelja. Stoga traže hitno sazivanje sjednice Hrvatskog sabora na kojoj će ukinuti Zakon o općem oprostu, a zakonom zaštititi Domovinski rat i odmah zaustaviti daljnji progon hrvatskih branitelja. Šibensko-kninski branitelji također inzistiraju na ukidanju državne financijske potpore udrugama koje kriminaliziraju i izvrgavaju ruglu Domovinski rat i njegove branitelje, te na uvođenju zabrane rada takvih udruga. Radoslav Juričev Sudac, umirovljeni časnik Hrvatske vojske, s govornice je zatražio oslobađanje hrvatskih branitelja te zatočenih hrvatskih generala.

VINKOVCI - Saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik riječkog Gradskog odbora SDP-a Željko Jovanović izjavio je danas na konferenciji za novinare u Vinkovicima da u Hrvatskoj vlada nezaposlenost, nesigurnost i beznađe jer Vlada nije sposobna rješavati probleme. Dodao je kako broj nezaposlenih iznosi oko 334.500, ustvrdivši da bi se "s 80.000 onih koji više mjeseci ne primaju plaću, doskora broj nezaposlenih mogao popeti na 400.000". Jovanović je ocijenio da je HDZ fokusiran samo na potpisivanje pristupnog sporazuma s EU kako bi mu taj sporazum bio odskočna daska za izbore. Saborski zastupnik SDP-a i član Predsjedništva GO SDP Rijeka, Slavko Linić, rekao je kako je vrlo zabrinjavajuće što su se nenaplaćena potraživanja popela na 37 milijardi kuna. Smatra odgovornom Vladu jer je, kako je ustvrdio, dopustila da Hrvatska ostane bez žita, šećera i drugih prehrambenih proizvoda te da su cijene ulaznih sirovina za prehrambenu industriju porasle od 30 do 40 posto, što se odrazilo i na cijenu hrvatskih proizvoda koji su za 30 posto skuplji od konkurencije. Linić ocjenjuje da je u zadnjih sedam godina učinjeno toliko grešaka da će za njihovo ispravljanje biti potrebna dva iduća mandata. Kazao je i da će planirani deficit od 2 milijarde eura biti značajno veći i popeti se do 3 milijarde eura, što je blizu 6 posto BDP-a. Riječki SDP-ovci odbacili su navode da SDP i predsjednik stranke Zoran Milanović ne poduzimaju ništa već samo čekaju da preuzmu vlast. „Samo u ovom mandatu SDP je u Saboru predložio 20-tak zakonskih rješenja koji bi, da su prihvaćeni, donijeli smanjenje nezaposlenih i bolje stanje u gospodarstvu“, rekao je Željko Jovanović

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs danas je dodijelio 800 studentskih stipendija za akademsku godinu 2010./2011., od kojih je njih 650 za deficitarna zanimanja, priopćeno je danas iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ). Studentske stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno, dodjeljuje Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu na čiji je natječaj pristiglo 2.500 prijava. Čestitajući 2. generaciji stipendista Zaklade, ministar Fuchs je rekao da je hrvatska Vlada kao važan strateški cilj postavila izgradnju društva u kojem su obrazovanje i znanje prioritet te je do sada, preko MZOŠ-a, samo za stipendije Zaklade izdvojila skoro 17 milijuna kuna. "Svakodnevnim djelovanjem nastojimo promicati vrijednost obrazovanja i ljudskog potencijala, ulaganja u mlade ljude te osigurati najvišu moguću razinu financijske potpore obrazovnom sustavu. Osobito je važno osigurati odgovarajuću potporu razvoju kvalitetnog visokog obrazovanja, koje mora odgovarati potrebama gospodarstva i koje mora preuzeti ulogu pokretača gospodarskog razvoja Hrvatske", kazao je Fuchs. U ime dobitnika stipendija zahvalila se Katarina Milas, studentica 2. godine Pravnog fakulteta (kategorija aktivni sportaši) istaknuvši da su im te stipendije poticaj da se još više trude, još više ulažu u sebe i da budu još bolji.

ZAGREB - Devetnaestogodišnjak I.M. sa zagrebačke Trešnjevke, koji je kasno sinoć pronađen ranjen u Ulici Jarun, umro je od posljedica propucavanja, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Sinoć oko 22,40 sati nepoznati je počinitelj s više metaka iz za sada neutvrđenog vatrenog oružja ranio I.M. kojemu je liječnička pomoć pružena u KB Sestara milosrdnica, ali je tijekom operacije preminuo. Policija za počiniteljem ubojstva intenzivno traga, rekla je glasnogovornica zagrebačke policije. Izvijestila je kako je 19-godišnjak prvo nazvao 112 i rekao "Pucali su na mene, ranjen sam", a 112 je obavijestio policiju. Kad je policija došla na Jarun (Ulica Jarun kod kućnog broja 28) zajedno s Hitnom pomoći, 19-godišnji mladić više nije bio kontaktibilan, nismo uspjeli s njim razgovarati, rekla je Bikić. Policija je 19-godišnjeg mladića pronašla kako leži iza automobila na parkiralištu u blizini crkve "Sv. Mati Slobode". Još nije utvrđeno je li na mladića pucano tamo ili negdje drugdje. Policija kod mladića nije pronašla nikakvo oružje.

OSIJEK - Nepoznati lopov je iz kapelice Snježne Gospe na osječkom Trgu bana Jelačića, ukrao drveni kip Svetog Antuna, izrađen krajem 19 stoljeća, izvijestila je danas osječko-baranjska Policjska uprava. Kip Sv. Antuna ukraden je jučer između 9 i 13 sati, a lopov je iskoristio okolnost da je kapelica bila otključana. Drveni kip Sv. Antuna, visok je 120 centimetara, izrađen je 1895. godine te je u vlasništvu osječke župa Presvetog imena Marijinog. Osječka policija traga za lopovom.

VARAŽDIN - Na nezaštićenom cestovnom prijelazu preko željezničke pruge u Jalkovcu, prigradskom naselju Varaždina, poginuo je 21-godišnji vozač osobnog automobila, potvrdila je danas glasnogovornica Policijske uprave varaždinske Marina Kolarić. Točno u ponoć na automobil je na prijelazu koji je obilježen samo prometnim znakom, bez zvučnih i svjetlosnih oznaka, naletio putnički vlak koji je vozio od Ivanca do Varaždina. Vozač je zbog zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu nesreće, a istražna sutkinja je zatražila obdukciju. Željeznički promet Varaždin Golubovec bio je prekinut dva sata.

ZAGREB - Za novog predsjednika Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore (HOK) u mandatu 2011.-2015. godine, izabran je Vladan Bojić, predsjednik Ceha ribara Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, priopćeno je danas ih HOK-a. Novi predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Vladan Bojić izabran je jučer, na prvoj, konstituirajućoj sjednici Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a, navodi se u priopćenju. Za potpredsjednika Ceha izabran je Stjepan Nedoklan iz Obrtničke komore Primorsko-goranske županije. Ostali članovi Ceha su: Tonči Trevižan (Obrtnička komora Istarske županije), Danijel Strugar (Obrtnička komora Ličko-senjske županije), Boško Edison (Obrtnička komora Zadarske županije), Vlado Grubišin (Obrtnička komora Šibensko-kninske županije) i Mato Oberan (Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije).

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙