FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABA: za istrage, kvislinzi i doušnici nisu nevine žrtve

Autor: dpos
ZAGREB, 24. veljače 2011. (Hina) - Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Republike Hrvatske priopćilo je danas da nije protiv istraživanja i utvrđivanja povijesnih istina o događajima i svim ratnim zločinima u Drugome svjetskom ratu, ali "pod uvjetom da se provode profesionalno i objektivno, bez kalkulantskih kampanja i politikantskih pobuda, bez ideološko-političke euforije i profašističkoga, ustašoidnog ili bilo kojeg revanšizma".

SABA izražava nezadovoljstvo što se u medijima često "diskreditiraju prvoborci u NOR-u i članovi Republičkog savjeta antifašista" (Josip Boljkovac, Rade Bulat, Joža Horvat i Josip Manolić).

Kad je riječ o intenziviranju istraga i procesuiranju zločina Drugoga svjetskog rata, Predsjedništvo SABA pita odakle podaci o 626 grobnica i 90 tisuća nevinih žrtava tzv. komunističkih zločina ako je akcija tek počela.

"Umjesto tih paušalnih brojki i manipuliranja njima, nužno je, da bi podaci o tim navodnim zločinima bili vjerodostojni, načiniti i obznaniti točne popise lokacija grobnica s popisom žrtava u njima i naznakom njihova identiteta, to jest što su bili u vrijeme smrti", ističe taj savez i dodaje kako će se tek tada "moći prosuditi je su li u tim grobnicama zaista nevine žrtve nečijeg zločina ili su to posmrtni ostaci žive sile neprijatelja u ratu ili nešto drugo". "Pri tome smatramo da se vojnici okupatora i njihovi domaći kvislinzi – agenti, doušnici, kolaboracionisti i tome slični ne mogu smatrati bilo čijim nevinim žrtvama", tvrdi SABA.

U tom savezu ističu kako ih iznenađuje što se neki intelektualci koriste kampanjom za nametanje hrvatskoj javnosti "problematičnih stajališta" o antifašističkome NOB-u te poručuju kako se, umjesto da se ponosimo jednom od najsvjetlijih dionica naše hrvatske povjesti, nju nesuvislim tvrdnjama obezvrjeđuje, optužuje i tendenciozno revidira.

"Ovakve pojave u toj kampanji očito pokazuju da je sintagma 'komunistički zločini' samo dimna zavjesa i izgovor za diskreditiranje, obezvrjeđivanje i u konačnici za optuživanje pred hrvatskim društvom partizana, NOV-a i NOB-a u cjelini i rezultata te borbe", ističe SABA.

Nameće se zaključak, dodaje SABA, da je cilj u zlodjelima izjednačiti partizane s ustašama i ostalim nacifašistima u Drugome svjetskom ratu, hrvatski i jugoslavenski antifašistički NOB s NDH i slijedom toga Josipa Broza Tita s Antom Pavelićem i Hitlerom i drugim zločincima, te da je ta kampanja pokrenuta ponajprije zbog sljedećih parlamentarnih izbora.

Pozivaju "sve relevantne političke subjekte u državi i društvu da se usprotive takvome kampanjskom, pristrano-euforičnom, politikantskom istraživanju istina o ratnim i drugim zločinima u Drugome svjetskom ratu i poraću i da se zauzmu za amortiziranje i usmjeravanje te najavljene akcije MUP-a u konstruktivnom smjeru".

(Hina) pp/xmb ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙