FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska - Regionalni centar za razvoj darivanja i transplantaciju organa

Autor: mbuj
ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - Hrvatska je u okviru projekta jačanja regionalne suradnje te zahvaljujući svojim rezultatima danas proglašena Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantaciju organa, u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe, izvijestila je danas na konferenciji za novinare Nacionalna transplantacijska koordinatorica Mirela Bušić.

Istaknula je kako to znači da je Hrvatska zemlja predvodnica koja će osnažiti i ojačati regionalnu suradnju i pružiti svu potrebnu pomoć zemljama u regiji da prate, slijede, odnosno nastoje dosegnuti hrvatske rezultate u području darivanja i presađivanja organa te svojim građanima osigurati veću dostupnost transplantacijskih usluga.

Ocijenila je da su ti izvrsni rezultati plod desetogodišnjeg rada, ulaganja i uvođenja mjera po čemu se Hrvatska u 2010. svrstala uz bok vodećih zemalja u svijetu, uz Španjolsku i Portugal. Rekla je kako je uspjehu najviše pridonio organizacijski model koji je pomogao struci, tako da već dugo godina postiže sjajne rezultate koji su na razini uspješnosti drugih europskih zemalja. Istaknula je kako su i pojačane financijske mjere (godišnje povećanje s 45 na 80 milijuna kuna za transplantacijske usluge) pomogle da se taj program u potpunosti razvije.

"Hrvatska je u ovom trenutku treća u svijetu po broju darovatelja. U prošloj je godini bilo 28 darovatelja na milijun stanovnika i više od 80 transplantacija na milijun stanovnika - to su rezultati koji nas smještaju u sam svjetski vrh", istaknula je Bušić.

Rekla je da je od lanjskih ukupno 394 bilo više od 100 transplantacija jetre, 240 transplantacija bubrega i 36 transplantacija srca.

"Hrvatska brižljivo unaprjeđuje svoj sustav i istodobno nastoji potaknuti zemlje u regiji da ju slijede", rekla je.

Hrvatsku kao regionalni razvojni centar poduprli su predsjednik The Transplantation Society Francis Delmonico, predsjednik Eurotransplant International Foundation Bruno Meiser i predstavnik Zdravstvene mreže jugoistočne Europe Goran Čerkez.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙