FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobilo najavio žalbu na HOK-ovu kaznu

Autor: amat
ZAGREB, 17. veljače 2011. (Hina) - Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo najavio je da će se žaliti na nepravomoćnu odluku Hrvatske odvjetničke komore (HOK) koja ga je u stegovnom postupku uvjetno kaznila sa šestomjesečnom zabranom rada u odvjetništvu i globom od 30 tisuća kuna.

Stegovni postupak protiv Nobila pokrenut je u svibnju prošle godine zbog njegovog intervjua u tjedniku Globus. Istupajući kao odvjetnik bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca Nobilo je tada ustvrdio da istražna tijela nastoje suziti istragu protiv Polančeca kako bi zaštitili članove Vlade, a Polančeca natjerali da svjedoči protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Iako su dužnosnici HOK-a tvrdili da su stegovni postupak pokrenuli po službenoj dužnosti nakon što su vidjeli intervnju u Globusu Nobilo je uvjeren da je riječ o političkom progonu.

"Progoni me se jer sam radio političku štetu vladi", kazao je Nobilo Hini, uvjeren da je HOK reagirao po diktatu predsjednice Vlade. Podsjetio je da je premijerka Jadranka Kosor HOK-u poslala dopis u kojem je tražila da preispita njegove istupe u medijima.

"U ovom slučaju nema nikakvog prekršaja. Radio sam isključivo na obrani svog klijenta i želim jasno reći da me nikakav pritisak neće natjerati da niti za milimetar odstupim od Polančecove obrane", rekao je Nobilo.

Predsjednik HOK-a Leo Andreis nije želio komentirati nepravomoćnu odluku stegovnog suda Komore. "Zalažemo se za uvuđenje reda u odvjetničke redove, posebno u vezi s javnim istupima i upravo zbog toga odluku koja nije pravomoćna ne mogu komentirati", kazao je Andreis.

Kazao je da ne zna niti kada bi drugostupanjski stegovni sud mogao odlučivati o Nobilovoj žalbi. "Riječ je o suđenju poput svakog drugog na čije trajanje može utjecati mnoštvo stvari i zaista ne znam kada bi pravomoćna odluka mogla biti donesena", dodao je Andreis.

Odvjetnik Anto Nobilo Polančeca zastupa u više slučajeva u kojima ga USKOK tereti za brojne zlouporabe i nezakonitosti. Osim slučaja Podravka najznačajniji je slučaj navodno nezakonite prodaje HEP-ove struje šibenskom TLM-u po višestruko nižim cijenama od tržišnih.

(Hina) xam yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙