FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 14. veljače

Autor: dger
ZAGREB, 14. veljače 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 14. veljače.

SARAJEVO - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović boravit će u Sarajevu gdje će primiti nagradu "Sloboda" i to za doprinos miru i suživotu u slobodi. To priznanje dodijelio mu je Međunarodni centar za mir iz Sarajeva, a tradicionalno se dodjeljuje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Dobitnici priznanja su "pojedinci i kolektivi koji svojim stvaralaštvom ostavljaju značajna svjedočanstva o vrijednostima borbe za ljudska prava", stoji u obrazloženju Međunarodnog centra za mir. U sklopu posjeta Sarajevu predsjednik Josipović će posjetiti Muzičku akademiju te prisustovati svečanosti 120. obljetnici rođenja Tina Ujevića u sklopu Međunarodnog festivala "Sarajevska zima".

DEN HAAG - Obrana šestorice političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata, optuženih pred Haaškim sudom za zločine počinjene tijekom rata u BiH, u ponedjeljak popodne počinje izvoditi završne riječi u kojima će pozvati na njihovo oslobađanje od odgovornosti. Bivši čelnici samoproglašene HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj. Haaško tužiteljstvo zatražilo je u četvrtak, na kraju svojih završnih riječi, da se Prlića, Stojića te generale Praljka i Petkovića osudi na 40 godina zatvora, Ćorića na 35 godina te Pušića na 25 godina zatvora.

LONDON - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetit će Veliku Britaniju u vrijeme napetosti u odnosima između dviju zemalja nakon što je Moskava protjerala dopisnika britanskog Guardiana.

TUNIS - Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton kreće na turneju po arapskim državama, a prvo će posjetiti Tunis. Očekuje se da će tijekom turneje također posjetiti Egipat, a nakon toga Izrael i palestinske teritorije.

Dežurni:

Noć: Mario Vrandečić

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Srđan Baković

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙