FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Sustavno silovanje na granici Konga i Angole

Autor: kgab
NEW YORK (UN), 12. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Sustavno se seksualno nasilje i dalje provodi nad kongoanskim ženama i djevojkama na granici između Angole i Demokratske Republike Kongo, izjavila je u subotu izaslanica UN-a Margot Wallstrom.

Lokalne vlasti zabilježile su 182 slučaja prijavljenih silovanja u sedam sela uzduž granice samo u siječnju, dok je UN-ova misija za procjenu potvrdila 1.357 prijavljenih slučajeva silovanja u jednom selu u razdoblju od šest do osam mjeseci prošle godine, rekla je Wallstrom.

"Moja otkrića snažno ukazuju na to da se seksualno nasilje sustavno provodi nad kongoanskim ženama i djevojkama u kontekstu protjerivanja iz Angole u Kongo", kazala je. Walstrom je posjetila to područje prošle nedjelje. Po njezinim riječima, žene su ispričale da su ih silovali pripadnici snaga sigurnosti tijekom protjerivanja iz Angole.

Uzajamnim protjerivanjima Angole i Konga 2009. godine bilo je zahvaćeno 211.000 ljudi.

Angola je pomogla kongoanskoj vladi u borbi protiv pobunjenika koji su imali potporu Ruade i Ugande tijekom sukoba između 1998. i 2003. godine. Međutim, nakon toga su se pokvarili odnosi Angole i Konga zbog sporova oko demarkacije granice, vlasništva nad naftom i uspostave boljih odnosa Angole s Ruandom i Ugandom. To se sve održava na stanovništvo dviju zemalja koje je izloženo nasilju.

"Mnogi preživjeli s kojima sam razgovarala potvrdili su da se takvo nasilje provodi u zatvoreničkim centrima u Angoli kao i na kongoanskoj strani granice", rekal je Walstrom.

Za silovanja se prvi put čulo u studenome prošle godine kada je UNICEF priopćio u svom izvješću a je više od 650 ljudi bilo podvrgnuto seksualnom nasilju tijekom protjerivanja iz Angole u Kongo u rujnu i listopadu prošle godine.

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙