FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 12. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

KAIRO - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak odstupio je s dužnosti, a potpredsjednik je imenovao vojno vijeće za vođenje državnih poslova, objavila je u petak državna televizija nakon 18 dana masovnih prosvjeda protiv Mubarakove vladavine. Dužnosnik vladajuće stranke rekao je da su Mubarak i njegova obitelj otišli iz Kaira u ljetovalište na Crvenom moru Šarm el-Šeik gdje se nalazi predsjednička rezidencija. Dodao je kako to dokazuje da je Mubarak prenio ovlasti svome zamjeniku Omaru Suleimanu.

WASHINGTON - Egipat "više neće biti isti", rekao je u petak američki predsjednik Barack Obama, pozivajući egipatsku vojsku da osigura "vjerodostojan" prijelaz u demokraciju, nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka. "Egipatski narod se izjasnio, njegov glas se čuo i Egipat više neće biti isti", rekao je Obama u svečanom govoru u Bijeloj kući, nekoliko sati pošto je Mubarak podnio ostavku i predao ovlasti vojsci, pod pritiskom narodne pobune bez presedana. "Predsjednik Mubarak je svojom ostavkom ispunio zahtjev Egipćana za promjene", dodao je američki predsjednik koji je egipatsku vojsku, pohvalivši je još jednom za suzdržanost, pozvao da osigura tranziciju prema demokraciji koja će biti "vjerodostojna u očima egipatskog naroda".

BRUXELLES - Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek pozdravili su ostavku egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i demokratske težnje egipatskog naroda. "Europska unija poštuje današnju odluku predsjednika Mubaraka. Podnošenjem ostavke on poslušao glas egipatskog naroda i otvorio put prema brzim i temeljitim reformama", istaknula u priopćenju Catherine Ashton. Ona je pozvala da se ubrza dijalog "koji će dovesti do formiranja vlade na širokoj osnovi i koja će poštovati težnje egipatskog naroda".

ZAGREB - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ocijenio je kako Mubarakova ostavka znači da je "poslušan glas egipatskog naroda". Američki potpredsjednik Joe Biden rekao je kako je promjena vlasti u Egiptu "presudan" trenutak u povijesti te zemlje i Bliskog istoka. Po njegovim riječima, prijenos vlasti u Egiptu mora predstavljati "nepovratnu" promjenu, ali Egipat očekuju "delikatni dani koji će donijeti brojne posljedice". Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je Mubarak odstupanjem s dužnosti učinio uslugu egipatskom narodu, a britanski premijer David Cameron ustvrdio je kako Egipat sad treba krenuti "prema građanskoj i demokratskoj vladi". Glavni tajnik Arapske lige, Egipćanin Amr Musa, rekao je kako se "raduje stvaranju nacionalnog konsenzusa u nadolazećem razdoblju, jer se nakon bijele revolucije i predsjednikova odlaska pruža velika prilika".

DOHA - Najistaknutija osoba egipatske oporbe Mohamed ElBaradei poručio je u petak preko mikrobloga Twittera da je Egipat nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka "slobodna i ponosna nacija". "Današnji Egipat slobodna je i ponosna nacija. Neka ju Bog blagoslovi", rekao je bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i dobitnik Nobelove nagrade. "Život za nas ponovo počinje", rekao je nešto prije za engleski kanal katarske satelitske mreže Al Džazire. "Poručujem egipatskom narodu da se izborio za slobodu. Upotrijebimo ju najbolje što možemo", dodao je. ElBaradei je u četvrtak navečer upozorio na Twitteru da će Egipat "eksplodirati", dok je Mubarak odbijao podnijeti ostavku. El Baradei je 4. veljače za Al Džaziru rekao da nema "ništa protiv" kandidature na predsjedničkim izborima, dodavši da je njegova "glavna zadaća prijelaz na demokratsku vlast u Egiptu". ElBaradei se 27. siječnja vratio u Egipat kako bi sudjelovao u prosvjedima, pošto je lani često bio na relaciji Kairo-Europa.

ZUERICH - Švicarska je blokirala imovinu koja možda pripada Hosniju Mubaraku koji je u petak odstupio s dužnosti egipatskog predsjednika nakon tridesetogodišnje vladavine, priopćilo je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova. "Mogu potvrditi da je Švicarska blokirala moguću imovinu bivšeg egipatskog predsjednika i ta odluka odmah stupa na snagu", rekao je glasnogovornik ministarstva Lars Knuchel, dodavši da je imovina blokirana na tri godine. Nije rekao koliko je novca posrijedi ni gdje je taj novac. Blokirat će se i novac koji pripada Mubarakovim suradnicima kako bi se umanjila mogućnost otuđenja državne imovine. Mubaraka i njemu bliske ljude upozorit će se da ne prodaju ili na drugi način ne raspolažu vlasništvom, napose nekretninama. Švicarska je zadnjih godina učinila mnogo kako je više ne bi bio glas da je utočište nepošteno stečene imovine. Blokirala je i imovinu bivšeg tuniskog predsjednika Zina al-Abidina Ben Alija koji je svrgnut s vlasti u prošlomjesečnoj narodnoj pobuni i predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagba koji nije htio dati ostavku nakon izbora koje međunarodna zajednica ne priznaje.

MOSKVA - Ruski policajac osuđen je u petak na 12 godina zatvora jer je nasmrt pretukao novinara u Tomsku, u zapadnom Sibiru, izvijestila je agencija RIA-Novosti. Aleksej Mitajev je proglašen krivim za premlaćivanje i nanošenje smrtonosnih ozljeda s predumišljajem. Policajac je 4. siječnja 2010. pretukao novinara Konstantina Popova dok je privezan ležao na ležaju u ćeliji za otrežnjenje. Žrtva je puštena kući, ali mu se stanje nakon par sati pogoršalo pa je prevezen u bolnicu gdje je i operiran. Tada je pao u komu i umro 20. siječnja od posljedica teških unutarnjih ozljeda. Mitajev (26) je priznao djelo i rekao da je u trenutku njegova počinjenja bio pod stresom. S posla je otpušten odmah nakon uhićenja sredinom siječnja 2010. Načelnik policije u Tomsku Viktor Grečman je nakon tog izgreda razriješen dužnosti po odluci predsjednika Dmitrija Medvedeva. Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu redovito proziva Rusiju zbog nasilnog ponašanja policije.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙