FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Rafineriji nafte Rijeka završena prva faza modernizacije

Autor: nbrc
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Naftna kompanija INA sutra će u Rafineriji nafte Rijeka svečano obilježiti završetak prve faze modernizacije Rafinerije nafte Rijeka.

Opsežan program modernizacije rafinerija u Rijeci i u Sisku INA je pokrenula 2005. godine, a do kraja prošle godine u modernizaciju obiju rafinerija investirano je gotovo četiri milijarde kuna.

Iz Ine kao ključne razloge za pokretanje modernizacije rafinerija navode smanjenje emisije tvari koje imaju utjecaj na okoliš te osiguranje dugoročno održivog rasta i razvoja rafinerijskih kapaciteta kako bi se mogli ispuniti svi zahtjevi kvalitete goriva sukladno europskom standardu, povećati profitabilnost rafinerijske prerade te povećati složenost prerade i razinu učinkovitosti.

U prvoj fazi modernizacije Rafinerije nafte Rijeka izgrađena su tri postrojenja - postrojenje za hidrokreking i hidrodesulfurizaciju (HC/HDS), postrojenje za proizvodnju vodika i postrojenje za izdvajanje sumpora koja su započela s probnim radom.

Ta će postrojenja, ističu iz Ine, omogućiti smanjenje proizvodnje teškog loživog ulja i emisije sumpornih i dušičnih oksida.

U drugoj fazi modernizacije riječke Rafinerije, INA je predložila tehnologiju kojom će obrađivati teške ostatke.

Predložena je tehnologija obrade komornim koksiranjem (Delayed Coking Technology), pri čemu bi to postrojenje proizvodilo 75 posto kvalitetnih bijelih proizvoda, poput UNP, benzina i dizela, dok bi se ostatak (manje od četvrtine) odnosio na naftni (zeleni) koks, koji bi se proizvodio, skladištio, transportirao i otpremao u maksimalno zatvorenom prostoru. Pri odabiru tehnologije, kako navode iz Ine, u obzir su uzeti zahtjevi u skladu s preporukama za primjenu najboljih raspoloživih tehnika u zaštiti okoliša.

U Rafineriji nafte Sisak dva postrojenja su već završena - postrojenje za izdvajanje sumpora (tzv. claus postrojenje) je pušteno u rad 2007. godine, a postrojenje za hidrodesulfurizaciju FCC benzina u radu je od kraja 2008. godine, dok je izgradnja trećeg, postrojenja izomerizacije, netom završena i to postrojenje uskoro kreće u probni rad.

Svečanom otvaranju postrojenja povodom završetka prve faze modernizacije Rafinerije nafte Rijeka (Urinj) bit će nazočni predstavnici hrvatske Vlade kao i čelnici Ine.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙