FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 12. do ponedjeljka 14. veljače

Autor: spuc
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Najavljujemo najvažnije događaje u svijetu od subote 12. do ponedjeljka 14. veljače

SUBOTA, 12. veljače

--------------------

ALŽIR - Koalicija građanskih udruga, sindikata i malih političkih stranaka organizira prosvjed u glavnom gradu tražeći veću demokraciju. Mnogi Alžirci žele novo vodstvo koje će narodu vratiti nadu i stvoriti radna mjesta i nezadovoljni su visokom nezaposlenošću, manjkom stambenog prostora, visokim cijenama i korupcijom i traže dio dobiti od milijarda dolara prihoda ostvarenih izvozom nafte i plina. Predsjednik Abdelaziz Buteflika pokušao je spriječiti masovne prosvjede prošlog tjedna obećanjem više demokratskih sloboda i stvaranjem novih radnih mjesta. Ukinuo je i izvanredno stanje nakon 19 godina, no organizatorima to nije dovoljno.

NEDJELJA, 13. veljače

---------------------

ŽENEVA - Švicarci se izjašnjavaju o prijedlogu zabrane držanja oružja u njihovim domovima, što je praksa u toj zemlji koja doktrinu vojne obrane temelji na sposobnosti mobiliziranja pričuvnog sastava. Osim toga, prema postojećem zakonu o oružju, osobe s 18 godina mogu u određenim uvjetima posjedovati oružje. Ministarstvo obrane procjenjuje da je nekih dva milijuna komada vatrenog oružja u optjecaju u Švicarskoj Konfederaciji, a to znači po jedan komad oružja na nešto više od tri stanovnika. K tomu je oko 240.000 komada oružja neprijavljeno. Da bi inicijativa prošla, mora je prihvatiti većina Švicaraca i većina kantona.

LOS ANGELES - 53. dodjela glazbenih nagrada Grammy na kojoj se "bijeli reper" Eminem, nominiran u deset kategorija, nada konačnoj potvrdi uspješnog povratka na scenu nakon nekoliko godina tišine i liječenja od ovisnosti. Nominiran je za najbolji album (Recovery) i najbolju pjesmu (Love the Way You Live, u duetu s Rihannom). Među nominiranima za više nagrada Grammy su i rođeni Havajćanin Bruno Mars, reper Jay-Z, country trio Lady Antebellum i Lady Gaga. Mladi Kanađanin Justin Bieber u utrci je za otkriće godine s albumom My World. Uz Eminema, za najbolji album godine natjecat će se Lady Gaga (The Fame Monster), Arcade Fire (The Suburbs), Lady Antebellum (Need You Now) i Katy Perry (Teenage Dream). Najbolji rock album odabrat će se između Jeffa Becka, Musea, Pearl Jama, Toma Pettyja and The Heartbreakers te veterana Neila Younga. U utrci za najbolje pjevače su i sigurni aduti poput Beyonce, Nore Jones, Michaela Bublea, Adama Lamberta i Johna Mayera. "Oscari" za glazbu dodjeljuju se glazbenicima, pjevačima i skupinama u više od 100 kategorija na maratonskoj svečanosti čiji se samo zadnji dio emitira na televiziji. Michael Jackson, preminuo u lipnju 2009., natječe se postumno u kategoriji najboljeg pop pjevača za naslov "This is it".

PONEDJELJAK, 14. veljače

------------------------

SARAJEVO - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović boravit će u Sarajevu gdje će primiti nagradu "Sloboda" i to za doprinos miru i suživotu u slobodi. To priznanje dodijelio mu je Međunarodni centar za mir iz Sarajeva, a tradicionalno se dodjeljuje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Dobitnici priznanja su "pojedinci i kolektivi koji svojim stvaralaštvom ostavljaju značajna svjedočanstva o vrijednostima borbe za ljudska prava", stoji u obrazloženju Međunarodnog centra za mir. U sklopu posjeta Sarajevu predsjednik Josipović će posjetiti Muzičku akademiju te prisustovati svečanosti 120. obljetnici rođenja Tina Ujevića u sklopu Međunarodnog festivala "Sarajevska zima".

DEN HAAG - Obrana šestorice političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata, optužene pred Haaškim sudom za zločine počinjene tijekom rata u BiH, počinje izvoditi završne riječi u kojima će pozvati na njihovo oslobađanje od odgovornosti. Bivši čelnici samoproglašene HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj. Haaško tužiteljstvo zatražilo je u četvrtak, na kraju svojih završnih riječi, da se Prlića, Stojića te generale Praljka i Petkovića osudi na 40 godina zatvora, Ćorića na 35 godina te Pušića na 25 godina zatvora.

SVIJET - Svijet obilježava Valentinovo.

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙