FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatska vojska jamči slobodne izbore i reforme

Autor: rtom
KAIRO, 11. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Egipatska vojska u petak je objavila da će ukinuti zakon o izvanrednom stanju, jamčiti slobodne predsjedničke izbore i druge reforme, ali je pozvala prosvjednike da se raziđu.

"Priopćenje broj 2" sastavilo je vojno vijeće kojim predsjeda ministar obrane Muhamed Husein Tantavi, a prenijela je televizija u petak za kada su prosvjednici najavili marš na predsjedničku palaču ozlojeđeni jer Hosni Mubarak nije u četvrtak prihvatio njihov zahtjev da odstupi odmah.

"Potvrđujemo ukidanje izvanrednog stanja čim to okolnosti dopuste", poručuje vojska. Taj zakon je na snazi 30 godina, a oporba ga naziva sredstvom za gušenje sloboda.

Vojska nadalje jamči "izmjene ustava potrebne za provedbu slobodnih i poštenih predsjedničkih izbora". Mubarak je u četvrtak navečer u govoru umjesto očekivane ostavke, najavio da dio ovlasti prenosi na potpredsjednika Omara Suleimana te da će izmijeniti nekoliko članaka ustava.

Vojska u priopćenju obećaje da će štititi narod i ponovo ga poziva da se raziđe i vrati redovitom radnom životu u zemlji čije je gospodarstvo teško pretrpjelo u 16 dana prosvjeda.

Također upozorava da "će čuvati stabilnost i sigurnost nacije". Egipatska vojska nije dosad intervenirala protiv prosvjednika, no njezina će uloga biti ključna u idućim danima jer raste nezadovoljstvo masa zbog neispunjenja njihovih zahtjeva.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙