FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: Potpredsjednik Sulejman, konzervativni obavještajac

Autor: bcav
KAIRO, 10. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak u četvrtak navečer je u svom govoru naciji odbio podnijeti ostavku, ali je najavio da će dio predsjedničkih ovlasti predati Omaru Sulejmanu, dugogodišnjem šefu obavještajnih službi i nedavno imenovanom potpredsjedniku zemlje.

Sulejman je kao šef obavještajnih službi rijetko istupao u javnosti, osim tijekom posjeta Izraelu. Svoj je prvi pravi intervjuu dao 3. veljače, a s urednicima glavnih egipatskih listova razgovarao je u utorak. Mubarak ga je imenovao svojim potpredsjednikom 29. siječnja, nekoliko dana pošto su diljem zemlje počeli prosvjedi protiv njegove 30-godišnje vladavine.

U intervjuu televizijskoj postaji ABC Sulejman je rekao da se zauzima za demokraciju, ali ubrzo je dodao: "No, kada ćemo to učiniti? Kada će ljudi ovdje steći demokratsku kulturu?".

Čak je i Bijela kuća, koja na Sulejmana gleda kao na poželjnog Mubarakova nasljednika, objavila da su njegove izjave obeshrabrujuće.

Sulejman, koji se odnedavno svakodnevno pojavljuje na televiziji, odbacio je glavni zahtjev prosvjednika. Ustraje u tome da Mubarak i njegova vlada ostanu na vlasti tijekom procesa tranzicije, od promjene ustava do slobodnih predsjedničkih izbora.

No, dosad je oporbi ponudio jako malo kako bi ona povjerovala u dobre namjere vlade, nakon dugogodišnje prakse namještanja izbora i brutalnosti prema političkim disidentima.

Sulejman je u razgovoru s urednicima novina ponavljao Mubarakove stavove, poput onoga da se Egipat suočava s izborom između stabilnosti i kaosa, koji se može spriječiti samo ako Mubarak ostane na vlasti do izbora u rujnu.

(Hina) xbcav ynab/ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙