FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene dobitnice stipendije "Za žene u znanosti"

Autor: ipet
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Četiri mlade hrvatske znanstvenice, dobitnice nacionalne stipendije "Za žene u znanosti 2011.", molekularne biologinje Rosa Karlić i Ana Knežević, liječnica Anna Mrzljak i geofizičarka Ivana Stiperski, predstavljene su na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture

Riječ je o stipendijama u iznosu od po četiri tisuće eura, kojima se nagrađuju hrvatske znanstvenice (do 35 godina), koje su u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Stipendije dodjeljuje Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i korporacija L'Oreal Adria, a ovogodišnje dobitnice primit će ih na večerašnjoj svečanosti u Hrvatskome državnom arhivu.

Generalni direktor L'Oreala Adria Julio Qiroga čestitao je dobitnicama rekavši da su ovogodišnje nagrade u ozračju jedne velike znanstvenice - Marie Curie, te stotinu godina otkako je dobila drugu Nobelovu nagradu - za kemiju.

Član natječajnog povjerenstva Ivan Vicković izvijestio je da se ove godine prijavilo 35 kandidatkinja, najviše s područja medicine i molekularne biologije, te da je povjerenstvo, kojemu je akademik Zvonko Kusić bio na čelu, imalo zahtjevnu zadaću odabrati najbolje među izvrsnima.

Kratko je predstavljena svaka od dobitnica i njezina znanstvena preokupacija pa je tako rečeno da molekularna biologinja Rosa Karlić, sa zagrebačkoga PMF-a, u svojoj doktorskoj disertaciji pokazuje kako su modifikacije histona, odnosno mutacije u proteinima koji ih reguliraju, u vezi s nastankom različitih bolesti, kao što su karcinomi.

Molekularna biologinja Ana Knežević, zaposlena u tvrtki Genos, bavi se pak istraživanjem N-glikana na proteinima plazme i njihovoj varijabilnosti u populaciji koje je provedeno na više od dvije tisuće uzoraka i prvo je takvo istraživanje provedeno u Hrvatskoj.

Liječnica Anna Mrzljak, internist-gastroenterolog s Kliničke bolnice Merkur, prva se u Hrvatskoj bavi istraživanjem razvoja kronične bubrežne bolesti nakon transplantacije jetre koje je primjenjivo u svakodnevnoj praksi, a rezultatima se može modificirati liječenje bolesnika nakon transplantacije, razviti strategije prevencije razvitka bubrežnih bolesti te poboljšati liječenje ako se razvila bubrežna disfunkcija .

Fizičarka Ivana Stiperski znanstveni je novak na Državnom hidrometeorološkom zavodu. Uz teorijsko-numerički dio, njezina disertacija bavi se rezonacijom zarobljenih valova uzrokovanom paralelnim planinskim lancima, ima i primjenjenu komponentu sa svrhom poboljšanja numeričkih prognoza olujne bure.

Nacionalni program "Za žene u znanosti" provodi se u Hrvatskoj od 2007. i dio je zajedničkog projekta što su 1998. pokrenuli L'Oreal i UNESCO kako bi promicali važnost žena u svijetu znanosti i poticali njihov istraživački rad.

(Hina) xipet ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙