FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Offside": u petak odluka o optužnici

Autor: sobr
ZAGREB, 9. veljače 2011. (Hina) - Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda u petak bi trebalo odlučiti o osnovanosti USKOK-ove optužnice u slučaju "Offside" kojom se 21 nogometaš, trener i športski djelatnik terete za namještanja utakmica Prve hrvatske nogometne lige i prijevare u klađenjima.

Na ročištu zatvorenom za javnost optužno vijeće pod predsjedanjem sutkinje Daniele Kustec ispitat će rezultate šestomjesečne istrage i dokaze na kojima se temelji USKOK-ova optužnica podignuta početkom prosinca prošle godine.

Optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je vratiti na doradu. Potvrdi li osnovanost optužnice, na sudu će se dogovoriti pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koji će biti ispitani na glavnoj raspravi.

Na sjednici optužnog vijeća optuženik može priznati krivnju i s USKOK-om pregovarati o sankciji, odnosno donošenju presude na temelju sporazuma stranaka. Takav sporazum u konačnici potvrđuje optužno vijeće.

Nakon objave optužnice mediji su pisali da su se trojica navodnih organizatora namještanja utakmica i prijevara u klađenjima - bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič nagodili s USKOK-om za kazne od po godinu dana zatvora te vraćanje oko milijun eura koje su zaradili kladeći se na utakmice čije su rezultate namjestili.

Višemjesečna akcija USKOK-a i policije nazvana "Offside" počela je krajem 2009. pošto su od njemačke policije dobivene prve informacije o namještanju rezultata i tijeka nogometnih utakmica te klađenja povezanih sa spornim utakmicama. Početkom lipnja policija je uhitila 22 osumnjičenih.

Trojicu navodnih organizatora tereti se da su, od ožujka do svibnja prošle godine, organizirali više igrača, trenera i športskih direktora nogometnih klubova Prve hrvatske nogometne lige kojima su predavali ili obećavali novac radi namještanja rezultata i tijeka nogometnih utakmica, nakon čega su se kladili na te utakmice.

Sumnja se da je namješteno osam prvoligaških utakmica, a četiri puta namještanje nije uspjelo.

Iz Croatia Sesveta optuženi su bivši reprezentativac Jasmin Agić, zatim Mario Čizmek, Dario Šušak, Ivan Banović, Saša Mus, Marko Guja, Antun Pokrajčić, Miljenko Bošnjak, pomoćni trener Goran Jerković i športski direktor Tomislav Zubak, sin vlasnika kluba Zvonka Zubaka.

Na optužnici su još bivši reprezentativac Miljenko Mumlek, Zoran Ivančić i Andrija Balajić iz Varteksa, nogometaši Međimurja Neven Vuljanko, Danijel Mađarić i Mario Darmopil, njegov menadžer Mario Marenić te igrač Nikola Melnjak, koji je odmah nakon uhićenja početkom lipnja priznao krivnju i branio se sa slobode.

Kapetan Zadra Jakov Surać jedini je koji je bio uhićen, a protiv kojega nije podignuta optužnica.

Optuženi se tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, davanje i primanje mita te za prijevare i protuzakonita posredovanja.

Inače, USKOK je prije akcije "Offside" već istraživao navodna namještanja utakmica u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, i to dviju utakmica između Zadra i Šibenika 2007. i 2008. Istraga je bila pokrenuta pošto je branič "Šibenika" Kamerunac Patrice Kwedi na privatnoj snimci na internetu priznao namještanje utakmica. No, šestomjesečna istraga USKOK-a i policije nije to potvrdila niti je otkriveno bilo koje kazneno djelo.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙