FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Misom obilježen spomen na stradanje fratara

Autor: jnah
ZAGREB, 7. veljače 2011. (Hina) - Svetom misom večeras je u zagrebačkom Franjevačkom samostanu hercegovačke provincije obilježen spomendan stradanja 12 fratara koje su 7. veljače 1945. u Širokom Brijegu ubili partizani te sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata.

Misu je, u nazočnosti mnoštva vjernika, predvodio gospićko-senjski biskup mons.dr. Mile Bogović koji je u propovijedi istaknuo da je potrebno govoriti o našim velikanima, našim žrtvama i njihovu mučeništvu. Napomenuvši kako mnogi od njih još nemaju svoga groba dodao je da se i danas otkopavaju jame u kojima je mnogo nepoznatih ljudi kojima se ne znaju imena.

"To je najviše što ljudska zloća može učiniti. Ne samo da ih se ubije, već i da im se oduzme pravo na grob", rekao je Bogović naglasivši kako je grob u kršćanstvu nešto veliko, jer se svi kršćani okupljaju oko Kristova groba.

Ističući kako su ubijeni franjevci "biserje kojemu se treba diviti", Bogović je kazao da s osjećajem zahvalnosti treba oživjeti sjećanje na njih i njihovu žrtvu.

Tijekom Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njegova završetka partizanske postrojbe su u Hercegovini ubile 66 fratara, a za tijela njih 36 još se uvijek ne zna gdje su.

Nakon mise prikazana su dva desetominutna filma - o iskapanju ostataka žrtava Drugog svjetskog rata u Širokom Brijegu te u Ljubuškom, a predstavljen je i novi broj časopisa "Stopama pobijenih".

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙