FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mario Nobilo otvorio hrvatski konzulat u Omanu

Autor: vmrs
ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - Državni tajnik za politička pitanja Mario Nobilo otvorio je u utorak hrvatski konzulat u Omanu te održao više bilateralnih sastanaka s omanskim dužnosnicima, priopćeno je u srijedu iz ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Državni tajnik Nobilo svečano je u Muscatu otvorio konzulat na čelu s počasnim konzulom Džumom Darvišem Al Bulušijem. Naglasivši prednosti uspostave počasnog konzulata, istaknuo je kako je uvjeren da će uskoro biti otvoreno rezidentno hrvatsko diplomatsko predstavništvo u Perzijskom zaljevu. Počasni konzul najavio je nekoliko inicijativa kojima će se nastojati unaprijediti svekoliki hrvatsko-omanski odnosi, posebice gospodarski.

Na sastanku s glavnim tajnikom omanskog ministarstva vanjskih poslova Sajidom Badrom bin Hamadom bin Hamudom Al Busaidijem bilo je govora o predstojećem procesu preustroja hrvatske diplomatske mreže te o namjeri otvaranja hrvatskoga veleposlanstva u Zaljevu, kaže se u priopćenju. Također su istaknute aktualnosti u liberalizaciji viznog režima prema zaljevskim zemljama.

Državni tajnik ukratko je predstavio strategiju hrvatske vlade o privlačenju stranih ulaganja te kapitalne projekte u javnom sektoru. Naglašene su prednosti hrvatskog tržišta za strane investitore, razvijena infrastruktura i zemljopisni položaj Republike Hrvatske.

Za prijama kod potpredsjednika omanske vlade Al-Saida istaknuta je važnost dosadašnjih bilateralnih posjeta na visokoj razini te naglašena potreba za daljnjim kontaktima između Hrvatske i Omana. Obje strane potvrdile su da treba iskoristiti gospodarske potencijale.

U razgovoru s ministrom vanjskih poslova bin Abdulahom bilo je riječi o iskustvima u regionalnoj suradnji Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe te suradnji Omana i ostalih članica Vijeća za suradnju zaljevskih zemalja.

Tijekom susreta s omanskim ministrom trgovine i industrije Alijem Sultanom državni tajnik Nobilo naglasio je važnost hrvatskih izravnih investicija u Omanu, poglavito u naftnoj djelatnosti, te pozvao omansku stranu na izravna ulaganja u Hrvatskoj.

U razgovoru s podtajnikom u ministarstvu turizma Sultanata Omana Al-Tubijem turizam je obostrano definiran kao sektor s realnim mogućnostima za konkretne oblike suradnje.

Na sastanku s predsjednikom omanske trgovačke i industrijske komore Al-Konjijem definirane su mogućnosti u razvoju gospodarske suradnje i povećanja trgovinske razmjene dviju zemalja.

U razgovoru s glavnim tajnikom u ministarstvu financija Al-Balušijem državni tajnik Nobilo izvijestio je sugovornika o kapitalnim projektima hrvatskog javnog sektora, a kao konkretna područja istaknuta su prehrambena industrija, građevinski sektor te područje nafte i zemnog plina, kaže se u MVPEI-jevu priopćenju.

(Hina) xvm/xpp ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙