FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nezaposlenost u Španjolskoj porasla u siječnju

Autor: mkuz
MADRID, 2. veljače 2011. (Hina/AFP) - Broj nezaposlenih u Španjolskoj porastao je u siječnju, čime je prekinuto petomjesečno razdoblje smanjivanja nezaposlenosti, izvijestilo je u srijedu ministarstvo rada.

Prošlog je mjeseca evidentirano 4,23 milijuna nezaposlenih, čime je njihov broj porastao za 130.930, odnosno 3,19 posto, u odnosu na prosinac. Pritom je više od 80 posto izgubljenih radnih mjesta zabilježeno u uslužnom sektoru, navodi se u priopćenju.

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih uvećan je u siječnju za 4,51 posto, odnosno za 182.510.

"Ovo su loši podaci, budući da je svako povećanje nezaposlenosti negativna stvar", rekao je španjolski državni tajnik za zapošljavanje Mari Luz Rodriguez.

Vlada ne objavljuje stopu nezaposlenosti, ali je državni institut za statistiku, čija se metoda izračuna razlikuje od one ministarstva rada, prošloga tjedna priopćio da je na kraju 2011. skočila za 20,33 posto.

To je najveća stopa nezaposlenosti među članicama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i nešto viša od ciljanih 19,4 posto za 2010., koliko je najavio premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Peto po veličini europsko gospodarstvo palo je u recesiju tijekom druge polovice 2008. kada je svjetska financijska kriza uzrokovala slom radno intenzivnog građevinskog sektora.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙