FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove pancirke i kacige za protueksplozijski odjel MUP-a

Autor: sobr
ZAGREB, 1. veljače 2011. (Hina) - Protueksplozijski odjel MUP-a dobio je novu 70.000 eura vrijednu opremu, a riječ je o zaštitnim prslucima, tzv. pancirkama i kacigama, priopćio je danas MUP.

Novac za 21 pancirku, 21 zaštitnu kacigu s vizirom, šest zaštitnih kontejnera za prijenos eksplozivnih naprava i šest kompleta za aktiviranje eksplozivnih punjenja osiguran je iz regionalnog projekta EU-a "Potpora aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana", koji u Hrvatskoj provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Primopredaju opreme obavili su glavni ravnatelj policije Oliver Grbić i UN-ova koordinatorica i stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton.

Predstavnicima policijskih uprava iz svih krajeva Hrvatske policijski službenici protueksplozijske zaštite MUP-a pokazali su kako se upotrebljava nova oprema.

Protueksplozijski odjel MUP-a, među ostalim, pruža stručnu pomoć i nadzire rad službe protueksplozijske zaštite u policijskim upravama, pregledava objekte prije javnih događaja i obavlja očevide eksplozija.

U proteklih deset godina, nakon svih ratnih djelovanja, stotinjak policijskih službenika za protueksplozijsku zaštitu onesposobilo je i uništilo više od 250 tona različitih vrsta eksplozivnih naprava. Pritom je poginulo osam policajaca, a toliko ih je i teško ranjeno, no MUP ističe da je broj eksplozija i poginulih u posljednjih deset godina smanjen četiri puta.

Po podacima MUP-a, lani je uklonjeno i trajno uništeno 17.670 komada različitih vrsta eksplozivnih naprava, a u 72 eksplozije poginulo je 18 ljudi. U protekle tri godine u kampanji UNDP-a i MUP-a "Manje oružja, manje tragedija" prikupljeno je 55.339 komada lakog oružja i eksplozivnih naprava te gotovo dvije tone streljiva.

MUP najavljuje da će 17. veljače u sisačkoj Željezari javno uništiti prikupljeno oružje. Do kraja 2011. planirano je uništiti 30.000 komada lakog oružja.

(Hina) pp/xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙