FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kobak počeo s obranom

Autor: sobr
ZAGREB, 1. veljače 2011. (Hina) - Branitelji bivšeg predsjednika Uprave HŽ Holdinga Davorina Kobaka i direktorice Agita Biserke Robić odbacili su danas kao neistinit iskaz Andrije Sarića, suoptuženog za izvlačenje 3,7 milijuna eura iz HŽ-a.

Kobakov branitelj Ivan Lovrić ustvrdio je da je Sarićev iskaz Uskoku u kojem je rekao da je potpisivao fiktivne fakture po nalogu optužene Robić - "tendenciozan, neistinit i vrlo selektivan".

Rekao je kako je neistina da je Kobak po tvrdnjama Sarića jednom prilikom kazao da će kod ministra Božidara Kalmete, koji je navodno saznao za postojanje off-shore tvrtki preko kojih se izvlačio novac iz HŽ-a, pokušati riješiti situaciju.

Lovrić tvrdi da njegov branjenik to nikada nije rekao te da u to vrijeme nije ni bio u dobrim odnosima s ministrom.

Branitelj optužene direktorice Agita Berislav Živković rekao je kako se na snimci sa saslušanja u Uskoku vidi da Sarić samo potvrđuje ono što mu kažu istražitelji.

Prvooptuženi Kobak potom je počeo sa svojom obranom. Pohvalio se poslovnim rezultatima ustvrdivši da je zaslužan za rast HŽ-ove tvrtke kćeri Agit koja je, kaže, 1993. prevezla 70 tisuća tona tereta, a 2002. 900 tisuća tona da bi 2008. dosegla pet milijuna tona.

Rekao je da je tvrtka vidjela potencijal na tržištu BiH gdje je im je svojim kontaktima pomogao jedan profesor u sarajevskoj željezničarskoj školi koji je kasnije u Zagrebu osnovao tvrtku BiH Cargo s računom u Zagrebačkoj banci u Mostaru. Kobak je posvjedočio da su on i profesor raspolagali sa sredstvima s tog računa koji su kasnije prebacili u banku u Grazu.

Bivši predsjednik Uprave HŽ-a tvrdi da on s tog računa nikada nije podigao novac već da je to, sudeći po nalazu vještaka, radila suoptužena Robić.

Uz njih dvoje i Sarića za izvlačenje novca iz HŽ-a optužen je i bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević.

U poslijepodnevnom dijelu glavne rasprave Kobak će nastaviti sa svojom obranom. Kobak i Biserka Robić na suđenje dolaze iz pritvora u kojemu su više od godinu i pol.

(Hina) xsobr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙