FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski CNOOC kupuje udio u američkom energetskom projektu

Autor: mpuk
PEKING, 31. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Kineska naftna tvrtka CNOOC objavila je u ponedjeljak da je za 570 milijuna dolara odlučila kupiti trećinski udio američke tvrtke Chesapeake Energy u projektu bušenja nafte i plina iz škriljevca u američkim državama Colorado i Wyoming.

Ulaganje u projekt koji uključuje dva bazena površine 800.000 jutara (323.749 hektara) drugi je sporazum te dvije tvrtke od listopada i signalizira pojačane napore dviju zemalja na razvoju teško dostupnih resursa.

CNOOC-ova podružnica CNOOC International kupit će 33,3 posto udjela u projektu a financirati će i dvije trećine troškova bušenja, u iznosu 697 milijuna dolara, objavila je kineska kompanija na svojim internetskim stranicama.

"Veliko je zadovoljstvo proširiti suradnju sa Chesapeakeom u dobivanju nafte i plina iz škriljevca", rekao je predsjednik CNOOC-a Fu Chengyu.

"Projekt naglašava zajedničke interese energetskih kompanija iz SAD-a i Kine za ubrzano dobivanje nafte i plina iz škriljevca, povećanje opskrbe energijom i smanjenje emisije stakleničkih plinova".

Chesapeake je objavio u listopadu da je sa CNOOC-om dogovorio prodaju trećine udjela u projektu Eagle Ford Shale u Južnom Texasu za 1,08 milijardi dolara.

Izvršni direktor kompanije sa sjedištem u Oklahomi Aubrey McClendon rekao je da će najnoviji sporazum "osigurati potreban kapital za ubrzavanje bušenja" u projektu u sjeveroistočnom Coloradu i jugoistočnom Wyomingu i stvoriti tisuće radnih mjesta.

Plin iz škriljevca dolazi iz dubokih rezervi koje su bile teško dostupne sve do razvoja novih metoda bušenja. Troškovi su ipak i dalje viši od onih za konvencionalni plin, a neki ekolozi strahuju zbog mogućeg onečišćenja vode za piće.

Kineske tvrtke ulažu u resurse od Australije do Afrike i Latinske Amerike, budući da Peking pokušava osigurati pristup sirovinama potrebnim za brzorastuće gospodarstvo.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙