FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deset godina skloništa za životinje "Dumovec"

Autor: mbuj
ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Zagrebačko Gradsko sklonište za nezbrinute životinje "Dumovec" obilježilo je danas 10. godišnjicu rada, a gradonačelnik Milan Bandić na prigodnoj je svečanosti ravnateljici Zoološkog vrta i skloništa Davorki Maljković predao infuzomat namijenjen poboljšanju skrbi za životinje nabavljen sredstvima prikupljenim tijekom akcije "Udomljavanje je fora".

Gradonačelnik Bandić zahvalio je svim udrugama, institucijama i pojedincima koji su u ovih deset godina pomogli da se izgradi sklonište, kazavši kako su svi oni, na neki način, "savjest grada".

"Stara narodna kaže 'tko ne voli životinje, ne voli ni ljude', a ja bih to ublaženo formulirao 'tko voli životinje, voli i ljude'", rekao je Bandić.

Ispričao se što još nije napravljeno groblje kućnih ljubimaca te najavio da će do ljeta biti riješeni imovinsko pravni poslovi s državom kako bi se u Dumovcu napravilo groblje za kućne ljubimce, a bit će, kaže, mjesta i za udruge, azil za životinje te druge aktivnosti i sadržaje.

Ravnateljica Maljković podsjetila je da je sklonište prije dvije godine postalo dio ustanove Zoološki vrt, te rekla da je ono doživjelo velike promjene. Ustrojene su službe hvatača s petero ljudi koji 24 sata dnevno skupljaju ozlijeđene i napuštene kućne ljubimce i divlje životinje po ulicama, služba koja se bavi udomljavanjem životinja i edukacijom, a jedan se djelatnik bavi nadzorom udomljenih životinja, navela je. U skloništu ukupno radi 18 djelatnika, među kojima dva veterinara i sedam timaritelja.

Brojni srednjoškolci ovdje pohađaju praksu, odvija se i program edukacije vrtićke djece, a edukacija građana provodi se kroz akciju "Udomljavanje je fora", kazala je Maljković istaknuvši da su u protekloj godini udomili 551 psa te 59 mačaka.

Navela je i kako su hvatači na svojim intervencijama, uz ostale životinje, uhvatili 60-ak vrana, 30-ak zmija, 20-ak sova, nekoliko srna, šišmiša, kuna, dva konja, pa čak i jednu vidru.

Pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk rekao je kako će sklonište i dalje razvijati nove sadržaje i dopuniti postojeće.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙