FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijerka Kosor s rumunjskim predsjednikom

Autor: nbar
ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor svoj je posjet Rumunjskoj u petak započela sastankom s predsjednikom Rumunjske Traianom Basescuom, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Poželjevši dobrodošlicu predsjednici hrvatske vlade, predsjednik Rumunjske izrazio je bezuvjetnu i bezrezervnu potporu ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju, naglasivši kako Rumunjska ne traži nikakve dodatne mehanizme za Hrvatsku.

Predsjednik Basescu nedavno je opovrgnuo ministra vanjskih poslova Teodora Baconschia koji je izjavio da će tražiti uvođenje mehanizma za suradnju i verifikaciju za Hrvatsku, ako Njemačka i Francuska i dalje budu blokirali ulazak Rumunjske u Schengenski prostor.

Basescu je nedavno rekao da Rumunjska mora ispuniti svoje obveze kako bi bila primljena u Schengenski prostor, a ne postavljati uvjete te neće uvjetovati pristup Hrvatske EU-u.

Premijerka Kosor zahvalila je na potpori, savjetima i iskustvima koje Rumunjska pruža Republici Hrvatskoj na njezinom putu prema članstvu u EU, pa tako i na današnjem sastanku. Govorila je o završetku pregovora do kraja lipnja ove godine, posebno se osvrnuvši na dva najteža preostala poglavlja, 8 (tržišno natjecanje) i 23 (pravosuđe i temeljna ljudska prava). Predsjednica hrvatske vlade također je izrazila zadovoljstvo što je dovršetak hrvatskih pregovora jedan od prioriteta mađarskog predsjedništva.

Hrvatska premijerka i rumunjski predsjednik zaključili su kako svojom usredotočenošću na regiju Hrvatska i Rumunjska mogu biti čimbenik procesa stabilizacije i približavanja euroatlantskim integracijama, nastavlja se u priopćenju.

U tom je kontekstu premijerka Kosor govorila o hrvatskoj potpori susjedima koja se očitovala, između ostalog, i u poklanjanju hrvatskog prijevoda pravne stečevine Europske unije, što nije samo simbolična podrška, s obzirom da je vrijednost prijevoda oko 8 milijuna eura.

Odnosi između Rumunjske i Hrvatske su vrlo dobri, a izražena je potreba za jačanjem gospodarske suradnje. Također, razgovaralo se i o položaju nacionalnih manjina.

Tijekom jednodnevnog boravka u Rumunjskoj premijerka Kosor sastat će se i sa svojim domaćimom rumunjskim premijerom Emilom Bocom.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙