FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: vijećnica Sablić počinila šest kaznenih djela

Autor: jdev
ŠIBENIK, 26. siječnja 2011. (Hina) - Višemjesečnom kriminalističkom istragom utvrđena je osnovana sumnja da je 56-godišnja Šibenčanka počinila šest kaznenih djela, među kojima i krivotvorenje službenih isprava, prijevaru, zlouporabu položaja i ovlasti, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava.

Iako nitko iz PU-a to ne želi službeno potvrditi, neslužbeno se doznaje kako je riječ o nezavisnoj vijećnici u Gradskom vijeću Jagodi Sablić koju je još u listopadu 2010. policiji prijavila predsjednica šibenskog ogranka Matice hrvatske Marijana Klisović-Kalauz, ustvrdivši da je Sablić, prikupljajući novac sponzora za tiskanje svojih knjiga za djecu, na nekim Matičinim dopisima umjesto broja žiro-računa te organizacije dopisala broj računa udruge "Ženska inicijativa" Šibensko-kninske županije, koje je ona predsjednica.

Slično izvješćuje i policija i, osim toga, navodi kako je Šibenčanka 2009. i 2010. krivotvorene zahtjeve dostavila raznim sponzorima, koje je navodila da joj na taj način uplaćuju donacije i tako je prikupila 61.000 kuna. U izvješću stoji kako je oko 28.000 kuna osumnjičenica potrošila za tiskanje svojih knjiga te ostatak, oko 33.000 kuna, prisvojila i iskoristila za osobne potrebe.

Tijekom te istrage policija je pronašla dokaze da je 56-godišnji Šibenčanin pomogao osumnjičenici krivotvorivši službene dokumente, t.j. u listopadu 2010. osigurao joj je dva lažna računa u kojima je pokušao prikazati kako je ona tiskala više knjiga nego je bilo naručeno i plaćeno. Šibenčanin je osumnjičenici, navodi policija, pošto mu je već platila stvarnu cijenu tiskanja knjiga, ispostavio račun od gotovo 40 tisuća kuna, navodno, kako bi ona mogla opravdati novac koji je podignula s računa udruge.

Policija je utvrdila i kako je osumnjičenica od 20. travnja do 3. svibnja 2010. kao predsjednica udruge šibenskom sponzoru ispostavila zahtjev za financiranje svoje knjige u ime udruge iako njezina djelatnost nije promicanje kulturnog stvaralaštva te je tako zlorabila položaj i ovlasti.

Osim toga, u tom je zahtjevu, dodaje se, krivotvorila potpis svoje zamjenice, a kad je sponzor uplatio pet tisuća kuna, osumnjičenica ga je podigla i prisvojila. Naposljetku, istragom je utvrđeno i kako ona uopće nije vodila knjige udruge 2009. i 2010. niti je pomoć zatražila od nekog od knjigovodstvenih servisa, iako to nalaže zakon.

(Hina) xjdev yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙