FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promatranje ptica u Crnoj Mlaki

Autor: mbuj
ZAGREB, 25. siječnja 2011. (Hina) - U povodu Svjetskog dana močvarnih (vlažnih) staništa, 2. veljače, a u Međunarodnoj godini šuma, Državni zavod za zaštitu prirode 30. siječnja organizira promatranje ptica (Bird watching) u Crnoj Mlaki (kod Jastrebarskog) - posebnom ornitološkom rezervatu i ramsarskom području.

Promatranje ptica za posjetitelje bit će organizirano u nedjelju, 30. siječnja, u 12, 13 i 14 sati pod stručnim vodstvom ornitologa. Biolozi će ujedno posjetitelje voditi i stazama/stopama dabra i vidre, a moći će saznati i sve o važnosti šaranskih ribnjaka za očuvanje biološke raznolikosti, navodi u priopćenju Državni zavod za zaštitu prirode koji promatranje ptica organizira u suradnji s Ribnjacima Crna Mlaka i Posebnim ornitološkim rezervatom Crna Mlaka te Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima u Zagrebačkoj županiji.

Svjetski dan močvarnih (vlažnih) staništa obilježava se 2. veljače, kad je točno prije 40 godina, 1971., potpisana u iranskom gradu Ramsaru Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitu teritoriju i okvir je za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivu iskorištavanju močvarnih staništa. Do sada joj je pristupilo 160 država. Slogan ovogodišnjeg dana je "Šume za vode i močvarna (vlažna) staništa".

Hrvatska je postala stranka Ramsarske konvencije 1991. U skladu s obvezama te konvencije svaka stranka treba utvrditi, po utvrđenim kriterijima vrjednovati te prikladno zaštititi svoja močvarna područja. Najvrjednija od njih predlažu se za uvrštenje u Ramsarski popis močvarnih područja od međunarodne važnosti.

Hrvatska za sada ima četiri ramsarska područja: park prirode Kopački rit, Lonjsko i mokro polje, Crna Mlaka i Delta Neretve, ističe Državni zavod za zaštitu prirode.

(Hina) xbma yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙