FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I siromašni seljaci u Tunisu zahtijevaju promjene

Autor: vmrs
TUNIS, 23. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Prosvjednici iz tuniske siromašne seoske unutrašnjosti okupili su se u nedjelju u glavnome gradu i zahtijevali da revolucija koju su počeli sada s vlasti odnese i preostale pripadnike vlasti svrgnutoga predsjednika.

Tjedan pošto je premijer Mohamed Ganuši preuzeo prijelaznu koalicijsku vlast nakon rušenja predsjednika Zinedina al-Abidina Ben Alija, sve je veći pritisak na Ganušija i ostale nekadašnje pripadnike vladajuće stranke da se i oni povuku.

U nastojanju da se distancira od staroga režima, i prijelazno je vodstvo u kućni pritvor stavilo dvojicu nekadašnjih Ben Alijevih pomoćnika. Kao ni u slučaju ostalih dosadašnjih uhićenja, pojedinosti nisu objavljene. Ben Ali je pobjegao u Saudijsku Arabiju.

U nedjelju su stotine ljudi koje je "karavana slobode" dovela u glavni grad, okružile Ganušijevu zgradu u središtu Tunisa. Mnogi od prosvjednika dolaze iz Sidi Buzida, siromašnoga grada u kojem je prije mjesec dana samoubojstvom mladića počela revolucija jasmina.

"Mi smo marginalizirani. Vlasnik naše zemlje je vlada. Mi ništa nemamo", rekao je Mahfuzi Šuki iz toga grada, 300 kilometara južno od Tunisa i svjetlosne godine daleko od bogatih obalnih odmarališta koje je voljela Ben Alijeva elita.

Prosvjednici kažu kako neće dopustiti da ostavština Mohameda Buazizija koji se zapalio u znak prosvjeda protiv siromaštva i ugnjetavanja, bude samo Ben Alijev bijeg u Saudijsku Arabiju i uspostava vlade kojom dominiraju njegovi ljudi.

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙