FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski HNS traži uspostavu Dalmacije kao regije

Autor: pgas
SPLIT, 21. siječnja 2011. (Hina) - Vodstvo splitske podružnice Hrvatske narodne stranke (HNS) na današnjoj je konferenciji za novinare predložilo ujedinjavanje sadašnje četiri dalmatinske županije u jednu regiju radi većeg utjecaja na politiku Vlade i privlačenja financijskih sredstava iz fondova Europske unije.

"Dalmacija je sada razjedinjena u četiri županije i to nam ne daje nikakvu snagu prema Vladi RH u ostvarivanju naših interesa", rekao je predsjednik splitskog HNS-a Goran Kovačević.

Podsjetio je da po kriterijima Europske unije regijama mogu postati područja koja imaju više od 800.000 stanovnika, te da će Europska unija financijski pomagati one regije čiji je bruto društveni proizvod (BDP) manji od 75 posto prosjeka u EU.

"Dalmacija sa svoje sadašnje četiri županije ima 861.000 stanovnika i ispunjava kriterij EU za uspostavom regije", istaknuo je Kovačević. Po njegovim tvrdnjama Dalmacija i Slavonija jedine u Hrvatskoj nisu dostigle prijeratni BDP i u zadnjih 20 godina zaostaju čak za 30 posto u vlastitom BDP-u u odnosu na hrvatski prosjek, te bi se uspostavom Dalmacije kao regije pomoglo Dalmaciji u privlačenju, kako je rekao, oko 600 milijuna eura pomoći iz fondova Europske unije za razvoj regija.

Moramo u okviru nove administrativno-teritorijalne podjele RH u raspravama tražiti najbolje rješenje za Dalmaciju jer to je prvorazredni interes i jedno "od prvoklasnih političkih pitanja u kojem nam treba političko jedinstvo", rekao je. Na upit što znači "političko jedinstvo", Kovačević je kazao kako ne treba raspravljati o tomu hoće li glavni grad Dalmacije biti Zadar ili Split niti o "nekim manje važnim stvarima koje razjedinjuju Dalmaciju". Rekao kako dužnosnici HDZ-a izazivaju svađu među dalmatinskim gradovima o tomu koji će grad biti glavi u budućoj regiji i dodao da se to posebno odnosi na Zadar čiji "političari žele sačuvati visoke funkcije i ne žele novi administrativno-teritorijalni ustroj".

Odgovarajući na novinarski upit, Kovačević je kazao kako zamisao Dalmacije kao regije "uopće nema autonomaških ambicija".

(Hina) xpgas

An unhandled error has occurred. Reload 🗙